Poišči poštno številko ali poslovalnico
Sledi pošiljki
​​​​​​​​Želiš vedeti, kje se nahaja pošiljka?
V pomoč bo aplikacija Sledenje pošiljk.​​​​​
Sledenje ​​​​​
Izračunaj poštnino
​​​​​​​​Koliko stane pošiljanje d​​oločene pošiljke?
Izračunajte ceno s kalkulatorjem.​​​​​
Izračunaj ​​​​​
Dostavni časi hitre pošte
Navadno pismo

Enostavna in cenovno ugodna rešitev za pošiljanje dokumentov in blaga. Je pošiljka, ki se ob sprejemu in vročitvi ne evidentira (ne prejme trinajstmestne sprejemne številke). Uporabniki jo lahko oddajo na vseh poštah in pod pogoji, ki so navedeni v Seznamu držav, s katerimi se izmenjujejo pisemske pošiljke.

Dovoljena dimenzija in masa navadnega pisma  
Dovoljena dimenzija valja  
 
 
 

Možne dodatne storitve

V primeru izgube, kraje, poškodbe ali izropanja navadnega in standardnega pisma, uporabnik ni upravičen do odškodnine.

Standardno pismo

Cenovno ugodna rešitev za pošiljanje dokumentov. Pošiljka ima predpisano velikost in obliko ter prostor za prejemnikov naslov. Natančna navodila so na voljo tukaj. Pošiljka se ob sprejemu in vročitvi ne evidentira (ne prejme trinajstmestne sprejemne številke). Uporabniki jo lahko oddajo na vseh poštah in pod pogoji, ki so navedeni v Seznamu držav, s katerimi se izmenjujejo pisemske pošiljke.

Dovoljena dimenzija in masa standardnega pisma  
 
 
 
 
 

Možne dodatne storitve

V primeru izgube, kraje, poškodbe ali izropanja navadnega in standardnega pisma, uporabnik ni upravičen do odškodnine.

Priporočeno pismo

Prava rešitev, ko pošiljate dokumente ali blago, za katere želite, da se evidentirajo ob oddaji pošiljke in prejemu pri naslovniku. Ob oddaji boste prejeli potrdilo o oddaji pošiljke. Masa in velikosti morajo ustrezati pogojem za navadno pismo.

Dovoljena dimenzija in masa priporočenega pisma  

 
Prednosti
Sledljivost

Sledljivost*

Podpis naslovnika

Podpis naslovnika

 

*Ni na voljo za vse države.

Možne dodatne storitve

V primeru izgube, kraje, poškodbe ali izropanja priporočenega pisma, je uporabnik upravičen do odškodnine v znesku 30 DTS (za leto 2020 velja tečaj 1 DTS = 1,2247 EUR). Uporabnik je upravičen tudi do povrnitve cene, plačane za izvedeno storitev.


Nasvet

Za zavarovanje vsebine, ki presega vrednost 36,74 EUR, uporabite storitev Priporočeno pismo s storitvijo zavarovanja vsebine. Storitev omogoča, da lahko pošiljatelj vsebino zavaruje do vrednosti 100,00 EUR. Uporabnikom omogoča pošiljanje vsebin oziroma blaga v vrednosti med 36,74 EUR (velja za leto 2020​) in 100,00 EUR v priporočenih pisemskih pošiljkah (blago, pomembni dokumenti, osebni dokumenti ipd.).​

Izpolnite ustrezne dokumente za pošiljanje v tujino Oddajte podatke

Vrednostno pismo

Idealna rešitev za pošiljanje vsebin, kot so: gotovina, vrednostni papirji in dokumenti, poštne znamke, nakit, blago (do mase in velikosti, dovoljene za navadno pismo). Ob oddaji vrednostnega pisma boste prejeli potrdilo o oddaji pošiljke.

Dovoljena dimenzija in masa vrednostnega pisma  

 
Prednosti
Sledljivost

Sledljivost

Podpis naslovnika

Podpis naslovnika

Vrednost

Vrednost

Možne dodatne storitve

Dobro je vedeti

Preden se odločite za pošiljanje, preverite, ali je storitev za izbrano naslovno državo na voljo in najvišjo vrednost, ki jo lahko pošljete. Ta je navedena v DTS (franc. kratica za »Posebne pravice črpanja«), tj. svetovnem denarju oz. obliki mednarodnih denarnih rezerv, ki jo uporabljajo države v mednarodnem poštnem obračunu (za leto 2020 velja tečaj: 1 DTS = 1,2247 EUR). V državah, pri katerih storitev za vrednostno pismo in vrednost v DTS ni označena, tuji poštni operaterji vrednostnih pisem ne sprejemajo. Več o tem si lahko preberete v Seznamu držav, s katerimi se izmenjujejo pisemske pošiljke.

Nasvet

Za države, katerih pošte ne sprejemajo vrednostnih pisem, priporočamo izbiro storitev Hitra pošta v tujino (Pošiljka Hitra pošta v tujino ‒ EMS, Pošiljka Hitra pošta v tujino ‒ UPS) in storitev Priporočeno pismo s storitvijo zavarovanje vsebine (možnost zavarovanja do vrednosti 100,00 EUR). Pri Hitri pošti v tujino je vsebina pošiljke zavarovana do maksimalne vrednosti 4.200,00 EUR, vendar v teh pošiljkah ni dovoljeno pošiljati zlata, dragih kamnov, nakita, gotovine ipd. Gotovino se lahko v nekatere države nakaže z mednarodno poštno nakaznico.

Več si lahko preberete na strani Zavarovanje.

Izpolnite ustrezne dokumente za pošiljanje v tujino Oddajte podatke

Pošta Slovenije v skladu s 4. točko 52. člena Zakona o poštnih storitvah in v skladu z določili aktov Svetovne poštne zveze ne izplačuje odškodnine, kadar gre za vsebine, ki so v skladu z akti Svetovne poštne zveze opredeljene kot nevarne in prepovedane vsebine. Ne velja za standardno pismo.