4 brezplačna orodja za preverjanje mobilne prijaznosti vaše spletne trgovine

Tudi slovenski kupci so vedno bolj dejavni tudi na mobilnih napravah. Čeprav zaenkrat na njih še ne nakupujejo množično, pa jih vse bolj uporabljajo v fazi raziskovanja. Kupec namreč odločitev, kje bo izdelek kupil, sprejme ob pregledovanju različnih spletnih strani na telefonu, nakup pa potem opravi preko računalnika. Mobilna prijaznost vaše spletne trgovine je zato vedno bolj pomembna.

Čeprav oblikovanje in razvoj spletnih trgovin najbrž prepuščate oblikovalcem in programerjem, pa vam svetujemo, da njihovo delo skrbno spremljate. Dobri spletni oblikovalci seveda poznajo principe "mobilne prilagodljivosti", ki pa v praksi vedno ne delujejo tako, kot smo si zamislili. Delovanje spletne trgovine je tako treba preveriti na različnih napravah, saj boste le tako lahko prepričani o njenem pravilnem prikazovanju.

Prilagojenost različnim mobilnim napravam lahko preverite tudi z brezplačnimi orodji. V nadaljevanju vam predstavljamo štiri:

1. Google Chrome orodje za razvijalce

Google Chrome orodje za razvijalce

Google orodje za razvijalce vam na enostaven način prikaže simulacijo različnih mobilnih naprav kar znotraj brskalnika Chrome. Na ta način lahko preverite, kako se vaša spletna stran prikaže na različnih dimenzijah ter ločljivostih zaslonov.
Orodje vam omogoča celo simulacijo dotika, geolokacije ter postavitve naprave (navpično ali vodoravno).

2. Google resizer

Google resizer

Google resizer je orodje, ki vam omogoča, da na enostaven način na različnih platformah preverite izgled svoje spletne strani in si ogledate, kje so mejne vrednosti. V realnem času vam prikaže ali je spletno mesto rekurzivno za mobilne naprave.

Orodje deluje z vsemi URL-ji. Kot lahko vidite na zgornji sliki, sem vnesel URL domače strani TNW-ja v Resizer (ki ni bil ustvarjen z načeli Material Design).

Ko vnesete URL, lahko preklapljate med namiznimi ali mobilnimi izkušnjami.

3. Responsinator

Responsinator

Glede na kompleksnost nekaterih orodij, ki so na voljo na spletu, je čar Responsinatorja v njegovem minimalizmu. Z vpisom URLja/povezave določene spletne strani, si ogledate njen prikaz na nekaterih najbolj pogostih mobilnih napravah.

Na voljo so le nekatere mobilne naprave, so pa prikazi spletne strani funkcionalni v celoti, vključno s kliki na povezave in vnosi v iskalna polja.

4. Screenfly

Screenfly

To brezplačno spletno orodje vam ponuja cel nabor pred nastavljenih naprav in tudi možnost poljubnih dimenzij zaslonov.
Po vnosu URLja spletne strani lahko njeno delovanje preverite na namiznih računalnikih, tablicah, pametnih telefonih in celo na televizijah, ki se vedno bolj uporabljajo tudi za brskanje po spletu.