Razvojno raziskovalni projekt x5gon: Cross Modal, Cross Cultural, Cross Lingual, Cross Domain and Cross Site Global OER Network.

Razvojno raziskovalni projekt x5gon

Namen projekta je implementirati inovativne tehnologije in povezati razpršene prosto dostopne izobraževalne vire (OER), ki so na voljo v različnih državah v Evropi in po svetu.

 

Projekt X5gon združuje

  • razumevanje vsebine
  • metode za zagotavljanje kakovosti modeliranja uporabniških modelov
  • orodja za povečanje homogene mreže spletnih mest (OER)

Uporabnikom omogoča dostop do kakovostnih OER ter učenje na različnih strokovnih in znanstvenih področjih ter na različnih zahtevnostnih oz. izobraževalnih ravneh.

X5gon razvija odprte tehnologije, ki bodo dostopne v obliki API za:

  • priporočila (recomendation)
  • analize učenja (learning analitics)
  • storitve personalizacije učenja, ki delujejo na različnih lokacijah OER, so neodvisni od jezikov, modalitet, znanstvenih področij in družbeno kulturnih kontekstov.

Projekt bo ustvaril tri storitve X5oerfeed, X5analytics in X5recommend in vodil študije pilotnih primerov, ki omogočajo merjenje širših ciljev zagotavljanja uporabne in prijetne izobraževalne izkušnje.

Sodelujoči v projektu: Mednarodni projekt x5gon je bil v letu 2017 izbran v okviru javnih razpisov Obzorje 2020. V njem sodeluje 5 držav (Anglija, Slovenija, Francija, Nemčija in Španija), slovenski partnerji pa so: Institut Jožefa Stefana, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Pošta Slovenije.

Več o projektu lahko preberete na uradni spletni strani.

Vrednost projekta: cca. 3mio EUR (delež PS cca. 293.000 EUR)


Pošta Slovenije
UCL
Inštitut Jožef Štefan
Knowledge for all
Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport
Universität Osnabrück
University of Nantes
Universitat Politècnica de València