Dovoljena dimenzija in masa mednarodnega poslovnega paketa  
Prednosti
Sledljivost

Sledljivost

Podpis naslovnika

Podpis naslovnika

Vrednost

Vrednost

Mednarodni poslovni paket lahko pošljete naslovnikom v naslednjih državah: Avstrija, Belgija, Bolgarija, Češka, Črna gora, Danska, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Hrvaška, Irska, Islandija, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Srbija, Španija, Švedska, Švica, Velika Britanija in ZDA.

V naslovne države, kjer storitev mednarodni poslovni paket še ni na voljo, lahko blago pošljete v mednarodnem paketu​. Vsak mednarodni paket ima sprejemno številko paketa, na osnovi katere lahko sledite paketu.

Pozor! Za Hrvaško in Srbijo je dovoljena masa 50 kg (sicer je masa paketa omejena na 30 kg).

Časi prenosa pošiljk v tujino so odvisni od izbrane naslovne države in storitve prenosa.

Pogoji poslovanja

Mednarodne poslovne pakete lahko pošiljajo pravne osebe ali fizične osebe, ki so registrirane za opravljanje dejavnosti, naslovnikom, ki so pravne ali fizične osebe, in sicer ob predhodni sklenitvi pogodbe s Pošto Slovenije.

Oddaja pošiljk

Uporabite paketno spremnico CP 72 EU (v enem izvodu, možnost izpisa samolepilne nalepke). Za lažje izpolnjevanje obrazcev lahko uporabljate ustrezno aplikacijo Pošte Slovenije.

Dobro je vedeti

Priporočljivo je, da je na naslovnici paketa navedena tudi telefonska številka naslovnika. Informacije o ustrezni pripravi pošiljk so na voljo na strani Pakiranje. Vse to je pomembno zaradi tega, ker se lahko pošiljatelj na ta način izogne stroškom za vrnitev paketa iz tujine v Slovenijo, ki so lahko vsaj takšni kot so bili stroški pošiljanja paketa v tujino, nemalokrat pa tudi bistveno višji (odvisno od stroškov, ki jih obračuna posamezni tuj poštni operater). Več o pravilih naslavljanja si lahko preberete na strani Naslavljanje.

Pred pošiljanjem preverite tudi, ali je vsebina, ki bi jo želeli poslati dovoljena za pošiljanje v poštnih pošiljkah. Več o tem si lahko preberete na strani Prepovedi.

Nevročeni paketi se vrnejo pošiljatelju. Časi prenosa vračila mednarodnih paketov v primeru nevročljivosti so odvisni od načina prenosa paketa (neprednostni ali prednostni). Pošiljatelj ob oddaji paketa označi, na kakšen način želi, da se mu vrne na paketni spremnici (obr. CP 72).

Zavarovanje

Mednarodni poslovni paket je zavarovan za primer izgube ali poškodovanja vsebine pošiljke do vrednosti, označene na spremnici oz. na priloženem računu, in sicer do višine dejanske škode, vendar največ do 4.200,00 EUR. Če na paketu vrednost ni bila označena, je uporabnik upravičen do višine dejanske škode, vendar največ do 420 EUR. Izjemi sta državi Bolgarija in Romunija, kjer je najvišja označena vrednost pošiljke in s tem najvišja višina odškodnine do 420,00 EUR. Odškodnine se ne izplačuje za nevarne in prepovedane vsebine.​


​​
 

Kontakti ​​

Imate vprašanje? Pišite nam.

Hvala za vaše vprašanje.