Poišči poštno številko ali poslovalnico
Sledi pošiljki
​​​​​​​​Želiš vedeti, kje se nahaja pošiljka?
V pomoč bo aplikacija Sledenje pošiljk.​​​​​
Sledenje ​​​​​
Izračunaj poštnino
​​​​​​​​Koliko stane pošiljanje d​​oločene pošiljke?
Izračunajte ceno s kalkulatorjem.​​​​​
Izračunaj ​​​​​
Dostavni časi hitre pošte

​​Pismo je pošiljka, ki je praviloma namenjena pošiljanju korespondence. Najmanjša velikost pisma pravokotne oblike je 90 mm x 140 mm (velikost dopisnice), največja teža pisma je 2 kg. Pismo se pošlje v zaprti pisemski ovojnici, oblazinjeni kuverti, škatlici oz. drugi vrsti ovojnine, ki mora biti primerna glede na velikosti, obliko in težo vsebine. Ovojnina mora zagotavljati varnost vsebine pošiljke in drugih pošiljk pred poškodbami in okvarami. V pismih ni dovoljeno pošiljati strupov, orožja, streliva, vnetljivih snovi, ipd.

Pisma za notranji promet (za naslovnike po Sloveniji) so praviloma naslovniku dostavljena naslednji dan po oddaji oziroma najkasneje v roku treh delovnih dni.

Glede na vsebino pisma, ki ga pošiljate, lahko izberete:

Standardno pismo

je lahko težko do 20 g in ima natančno določeno velikost in obliko ter prostor za naslovnikov naslov. Pošljete ga v pravokotni, neprosojni ovojnici, ki ima lahko tudi prosojno okence, skozi katerega se vidi naslov naslovnika.

Dovoljena dimenzija in masa standardnega pisma  
 
 
 
 
 

Standardno pismo ne sme vsebovati izbočenih in trdih predmetov​ in ga ni dovoljeno zapirati s spenjalnikom ali drugimi sredstvi, ki bi lahko poškodovala druge pošiljke in naprave.

Posebne zahteve glede vsebine, velikosti, ovojnine, naslova, so potrebne zaradi strojnega usmerjanja pošiljk, zato je poštnina za standardno pismo nižja, kot poštnina za navadno pismo enake velikosti.

Če pismo pošiljate v tujino, priporočamo da izberete storitev »prednostno«.

Navadno pismo

je lahko težko največ 2 kg in ima lahko obliko pravokotnika ali valja.

Dovoljena dimenzija in masa navadnega pisma  
Sledljivost  
 
 
 

Če pismo pošiljate v tujino, priporočamo da izberete storitev prednostno.​

Priporočeno pismo

je prava rešitev, ko pošiljate dokumente ali blago, za katere želite, da se evidentirajo ob oddaji pošiljke in prejemu pri naslovniku. Ob oddaji boste prejeli potrdilo o oddaji pošiljke.

Na potrdilu je izpisana sprejemna številka pisma, na osnovi katere lahko sledite pošiljki.

Dovoljena dimenzija in masa priporočenega pisma  

Prednosti
Sledljivost

Sledljivost

Podpis naslovnika

Podpis naslovnika

 

Izberete lahko tudi naslednje storitve

  • Odkupnina
  • Povratnica
  • Osebna vročitev
  • Prednostno
Vrednostno pismo

je idealna rešitev za pošiljanje vsebin večje vrednosti, kot so: gotovina, vrednostni papirji in dokumenti, poštne znamke, nakit, blago (do mase in velikosti, dovoljene za navadno pismo. Ob oddaji vrednostnega pisma boste prejeli potrdilo o oddaji pošiljke. Potrdilo vsebuje podatke, kdaj je bilo pismo poslano, kateremu naslovniku in znesek vrednosti poslane vsebine. Prav tako je na potrdilu izpisana sprejemna številka pošiljke, na osnovi katere lahko sledite pošiljki.

Dovoljena dimenzija in masa vrednostnega pisma  

​Prednosti
Sledljivost

Sledljivost​

Podpis naslovnika

Podpis naslovnika

Vrednost

Vrednost

Dobro je vedeti

Na pismo je treba napisati tudi pošiljateljev naslov ter dejansko vrednost poslane vsebine. Za ovojnino vrednostnega pisma je treba uporabiti tipiziran poštni ovitek, za pošiljanje vrednostnih pisem ali drugo enobarvno ovojnico, ki ni izdelana iz papirja s črtami in nima barvastih robov, niti prosojnega okenca. Ovojnico lahko kupite na vsaki pošti. Lahko pa se za ovojnino uporabi tudi močan večslojni papir ali škatla iz lepenke, lesa ali drugega potrebnega materiala. Za zapiranje vrednostnega pisma priporočamo uporabo varnostne nalepke (kupite jo lahko na vsaki pošti), lepilnega traka, ipd.

Izberete lahko tudi naslednje storitve:

  • Odkupnina
  • Povratnica
  • Osebna vročitev
  • Prednostno
​​​​​