Postcrossing  

Postcrossing je spletni portal, katerega namen je omogočiti ljudem prejemanje poštnih razglednic iz celotnega sveta. Ustanovitelj spletnega portala, je g. Paulo Magalhães, ki je zamisel je o projektu je gradil na osnovni ideji: če pošlješ razglednico, boš razglednico tudi prejel. Kot rezultat njegovih prizadevanj je julija 2005 »zaživela« omenjen spletni portal, ki danes šteje že več kot 770.000 registriranih uporabnikov iz 210 držav.

Med registriranimi uporabniki je tudi precej Slovencev – več kot 1.200, zato Pošta Slovenije vabi vse, ki še zmeraj radi prejemajo pošto v fizični obliki, da se iniciativi pridružijo.

Kako deluje Postcrossing in kako postanete član?

 

Registracija in postopek pošiljanja razglednice

  • Registrirajte se na spletni strani www.postcrossing.com, kjer razen imena navedete tudi svoj poštni naslov, na katerega želite prejemati razglednice. Poljubno lahko dodate osebno predstavitev in navedete, kakšne razglednice želite prejemati (motive ipd.). Prav tako lahko naložite tudi svojo sliko (Avatar). S tem ste ustvarili svoj profil (My profile), registracija je zaključena in postali ste član Postcrossinga. Ob naslednjem obisku se samo prijavite z izbranim uporabniškim imenom in geslom.
  • Da bi lahko poslali razglednico, kliknite »Send a postcard« (Pošljite razglednico). Prikazal se vam bo naslov skupaj s profilom člana. Ob naslovu je objavljena tudi koda »Postcard ID« (ID-številka razglednice) ‒ to je enkratna koda, ki jo je sistem dodelil vaši razglednici. Naslov boste prejeli tudi na vaš e-naslov.
  • Od tu naprej je postopek enostaven …
  • Izberite razglednico, napišite kratko vsebino (pozdrav ali podobno) v izbranem jeziku (najpogosteje se uporablja angleški jezik), naslov (ne pozabite pripisati dodeljene ID-številke) in jo pošljite na prejet naslov.
  • Zdaj potrebujete samo še malo potrpežljivosti, da razglednica pride na cilj in da jo prejemnik registrira. Čestitamo! Zdaj ste na vrsti za prejem razglednice vi. Od kod bo prispela, ostaja presenečenje do trenutka, ko jo boste ugledali v vašem hišnem predalčniku.

Sočasno lahko pošljete do 5 razglednic. Vsakokrat, ko je ena izmed poslanih razglednic registrirana na cilju, lahko zahtevate nov naslov. Število razglednic, ki jih lahko sočasno pošljete, je lahko tudi večje. Odvisno je od tega, kako aktiven član ste, se pravi, koliko razglednic pošljete.

 

Prejem razglednice

Ob prejemu razglednice, le-to registrirate, in sicer na spletni strani »Register a postcard«, kjer vnesete ID-številko s prejete razglednice (alfanumerična koda, ki se začne z dvema črkama (koda države), ki jima sledijo številke). Ko razglednico registrirate, je na vrsti pošiljatelj, da prejme razglednico od nekoga drugega v sistemu.

​​
 

Imate vprašanje? Pišite nam.

Hvala za vaše vprašanje.