Natečaj SPZ  

Svetovna poštna zveza (SPZ) vsako leto razpiše mednarodni natečaj za najlepše pismo. Pošta Slovenije ob podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter slovenskih osnovnih šol letos že šestič sodeluje v projektu, ki ga sicer SPZ organizira že od leta 1971. Na natečaju povprečno sodeluje 1,2 milijona mladih ljudi letno, nacionalni zmagovalci pa se uvrstijo v mednarodni krog. Mednarodna žirija SPZ izbere zmagovalca, ne da bi poznala ime ali narodnost avtorja.

Slovenija je na natečaju prvič sodelovala leta 2016. Takrat je učenka Daša Bahor z osnovne šole Komandanta Staneta iz Dragatuša v mednarodni konkurenci osvojila odlično tretje mesto. Leta 2018 pa je žirija namenila Manji Klemenčič z Osnovne šoli Beltinci posebno priznanje.

Slovenski natečaj za najlepše pismo 2021

Tema letošnjega natečaja je aktualna, in sicer »Napiši pismo družinskemu članu in opiši svoje izkušnje s COVIDOM-19«. Veseli nas, da so se otroci odzvali v tolikšnem številu in z nami delili svoje zgodbe in svoj pogled na obdobje, v katerem živimo.

V najožji izbor so bila izbrana pisma, ki so upoštevala stroga pravila SPZ. Ta zahtevajo izdelek v obliki na roko napisanega pisma predpisane dolžine, z vsemi potrebnimi sestavinami: datumom, nagovorom, pozdravom in podpisom. Številni učenci so pisma tudi lično okrasili. Posebna pohvala gre učencem OŠ Loče, katerih pisma so prave mojstrovine.

Žirijo je tokrat najbolj navdušilo pismo Mitje Korošca, učenca 9. razreda OŠ Franceta Prešerna, Maribor, ki je na hudomušen in iskriv način opisal čas, ki ga je v času korone preživel doma z družino. Vas zanima, kaj se mu je v tem času dogajalo? Preberite njegovo pismo.

Naš lanskoletni zmagovalec Anej Košorok, učenec 8. razreda OŠ Kašelj, Ljubljana – Polje, svoje letošnje pismo zaključuje z verzi, v katerih se sprašuje: »Kdo smo? Smo ljudje ali zgolj ujetniki virusnih dni?« Miha Matajič z OŠ Franceta Prešerna, Črenšovci, pa je prepričan, »da bo konec te epidemije srečen in da se ta virus ne bo več ponovil. Čas, ki smo ga preživeli ločeno, pa bo ostal le grenak spomin«.

Ema Kunaver iz 4. razreda OŠ Ledina, Ljubljana, je v svojem pismu predstavila svet, v katerem živimo, svojemu mlajšemu, še nerojenemu bratcu. Vita Leban Jež iz 7. razreda OŠ Franceta Bevka, Tolmin, pa je delila svoje preživljanje časa med korono s svojo nono. Tijana Biculjević z OŠ Miklavž na Dravskem polju pa v svojem pismu ugotavlja, da »pred nekaj leti nobeden ni znal ceniti življenja, a zdaj nas je to postavilo na trdna tla«.

Vsem navedenim in ostalim udeležencem iskrene čestitke in zahvala, zmagovalcu pa želimo veliko uspeha v mednarodni konkurenci.


​​
 

Imate vprašanje? Pišite nam.

Hvala za vaše vprašanje.

Posita IPPS Moj Paket PS Logistika EPPS Intereuropa