Natečaj SPZ  

Svetovna poštna zveza (SPZ) vsako leto razpiše mednarodni natečaj za najlepše pismo. Pošta Slovenije ob podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter slovenskih osnovnih šol letos že šestič sodeluje v projektu, ki ga sicer SPZ organizira že od leta 1971. Na natečaju povprečno sodeluje 1,2 milijona mladih ljudi letno, nacionalni zmagovalci pa se uvrstijo v mednarodni krog. Mednarodna žirija SPZ izbere zmagovalca, ne da bi poznala ime ali narodnost avtorja.

Slovenija je na natečaju prvič sodelovala leta 2016. Takrat je učenka Daša Bahor z osnovne šole Komandanta Staneta iz Dragatuša v mednarodni konkurenci osvojila odlično tretje mesto. Leta 2018 pa je žirija namenila Manji Klemenčič z Osnovne šoli Beltinci posebno priznanje.

Slovenski natečaj za najlepše pismo 2023

Tako kot vsako leto je tudi letošnja tema natečaja aktualna, in sicer: »Predstavljaj si, da si super junak. Tvoja misija je poskrbeti, da bodo ceste po vsem svetu bolj varne za otroke. Napiši nekomu pismo, v katerem pojasnjuješ, katere super moči potrebuješ za izpolnitev svoje misije.«

Zagotavljanje prometne varnosti je eden izmed temeljnih ciljev vsake družbe. Otroci so najbolj ogroženi udeleženci v cestnem prometu, saj se ne zavedajo vseh nevarnosti, ki jim pretijo, zato morajo biti deležni posebne pozornosti ostalih udeležencev v prometu. Enako pomembna pa je tudi vloga staršev, ki jih morajo že od zgodnje mladosti vzgajati in pripravljati na nevarnosti v prometu.

Veseli nas, da so se naši osnovnošolci množično odzvali na natečaj Svetovne poštne zveze, da se zavedajo nevarnosti, ki so jim vsakodnevno izpostavljeni v cestnem prometu, in da imajo bujno domišljijo. Verjetno ni otroka, ki si ne bi občasno zaželel biti super junak in rešiti svet. Zato nismo bili posebej presenečeni, da se je na natečaj odzvala celo prvošolka. Prispela pisma so pokazala, kako ustvarjalni so osnovnošolci, koliko zanimivih predlogov in rešitev so ponudili, zato odločitev žirije ni bila lahko. V najožji izbor so bila izbrana tri pisma, izbrano pa je bilo pismo, ki je v celoti upoštevalo stroga pravila SPZ. Ta zahtevajo izdelek v obliki na roko napisanega pisma predpisane dolžine, brez navedbe kraja, vendar z vsemi potrebnimi sestavinami: datumom, nagovorom, pozdravom in podpisom. Številni učenci so pisma tudi lično okrasili.

Žirijo je tokrat najbolj navdušilo pismo Kristine Cankar, učenke 8. razreda OŠ Žiri, ki se ne odlikuje samo po vsebini, ampak je tudi oblikovno prava majhna umetnina. Iskrene čestitke! 

V ožji izbor sta se uvrstili pismi Tije Pesjak, učenke 6. razreda OŠ Antona Aškerca Velenje, in Anžeta Blažka, učenca 6. razreda OŠ Danila Lokarja Ajdovščina. Najlepša hvala za sodelovanje.

Veseli nas, da so se tokrat na natečaj odzvali tudi učenci prve triade. Pismi Sare Detiček, učenke 1. razreda OŠ Loče, Podružnica Žiče, in  Anžeta Lozarja, učenca 3. razreda OŠ Dobravlje, PŠ Vrtovin.

Med pismi učencev druge triade pa izpostavljamo pismi Tije Zidar, učenke 4. razreda OŠ Kozje in Manje Hanžekovič, učenke 5. razreda OŠ Korena.

Vsem navedenim in ostalim udeležencem iskrene čestitke ter zahvala, zmagovalki pa želimo veliko uspeha v mednarodni konkurenci.


​​
 

Imate vprašanje? Pišite nam.

Hvala za vaše vprašanje.

Posita IPPS Moj Paket PS Logistika EPPS Intereuropa