Natečaj SPZ  

Na natečaju za najlepše pismo, ki ga organizira Svetovna poštna zveza, tudi leta 2018 velik uspeh Slovenije

Manja Klemenčič iz Beltincev je bila na natečaju SPZ nagrajena s posebnim priznanjem.

Svetovna poštna zveza (SPZ) vsako leto razpiše mednarodni natečaj za najlepše pismo. Pošta Slovenije je ob podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter slovenskih osnovnih šol leta 2018 tretjič sodelovala v projektu, ki ga sicer SPZ organizira že od leta 1971. Na natečaju povprečno sodeluje 1,2 milijona mladih ljudi letno, nacionalni zmagovalci pa se uvrstijo v mednarodni krog. Mednarodna žirija SPZ izbere zmagovalca, ne da bi poznala ime ali narodnost avtorja.

Razpisana tema natečaja leta 2018 je bila: »Predstavljaj si, da si pismo, ki potuje skozi čas. Kaj želiš sporočiti svojim bralcem?« Odličnemu pismu Manje Klemenčič, v preteklem šolskem letu devetošolke v Osnovni šoli Beltinci, je žirija namenila posebno priznanje.

Slovenija je na natečaju prvič sodelovala leta 2016. Takrat je učenka Daša Bahor iz osnovne šole Komandanta Staneta iz Dragatuša v mednarodni konkurenci osvojila odlično tretje mesto.

Slovenski natečaj za najlepše pismo 2018

Devetošolka Manja Klemenčič iz Osnovne šole Beltinci piše svojim sovrstnikom po svetu: »Tvoja generacija v 21. stoletju je čudovita, vendar imate en problem. Želite imeti še več. Nekaj si želite, ko pa to dobite, želite še več.« Vas zanima, kako razmišlja mlada Manja, ki je med 108 slovenskimi osnovnošolci napisala zmagovalno pismo?

Veseli nas, da so se otroci odzvali v tolikšnem številu in se na toliko različnih načinov lotili razpisane teme. Seznanjeni so z begunsko problematiko, skrbi jih onesnaženje planeta, odtujenost zaradi novih tehnologij, lakota in bolezni v nekaterih delih sveta …

Vsi so upoštevali pravila SPZ, ki zahtevajo izdelek v obliki na roko napisanega pisma, z vnosom datuma, nagovora, pozdrava in podpisa, številni pa so pisma tudi lično okrasili. Ker so na natečaju sodelovali tudi otroci iz nižjih starostnih skupin, smo prejeli obilico risb, kar dokazuje, kako zelo so se potrudili.

Zoja iz OŠ Šmarje - Sap je napisala in narisala pravljico, Vita Potočnik iz 4. razreda Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik nam je pripravila časovno kapsulo, sedemletni Janez iz drugega razreda OŠ Cvetka Golarja v Škofji Loki pa verjame, da bomo, če bomo hodili v šolo, spremenili svet na bolje.
Učenci 3. razreda OŠ Logatec so si ogledali nekaj posnetkov z vojnega območja v Sudanu in po izbiri pisali pismo dedku Almaku, ki trpi za gobavostjo, dečku Kuku z epilepsijo ali lačnima bratcema Karlu in Kodiju.
Iz “Pisma deklice Lane”, prispelega iz OŠ Sostro pa, kot v starih časih, sijeta lepopis in zgodba, ki se dotakne srca.Preberite izbrana pisma v celoti


​​
 

Imate vprašanje? Pišite nam.

Hvala za vaše vprašanje.

Posita IPPS Moj Paket PS Logistika EPPS Intereuropa