Natečaj SPZ  

Svetovna poštna zveza (SPZ) vsako leto razpiše mednarodni natečaj za najlepše pismo. Pošta Slovenije ob podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter slovenskih osnovnih šol letos že šestič sodeluje v projektu, ki ga sicer SPZ organizira že od leta 1971. Na natečaju povprečno sodeluje 1,2 milijona mladih ljudi letno, nacionalni zmagovalci pa se uvrstijo v mednarodni krog. Mednarodna žirija SPZ izbere zmagovalca, ne da bi poznala ime ali narodnost avtorja.

Slovenski natečaj za najlepše pismo 2024

Tako kot vsako leto je bila tudi letošnja tema natečaja aktualna, in sicer: »Svetovna poštna zveza, ki letos praznuje 150 let obstoja, služi ljudem po vsem svetu že več kot osem generacij. Svet se je v tem času izjemno spremenil. Napišite pismo prihodnjim generacijam o svetu, za katerega upate, da ga bodo podedovali.« Z izbrano temo je želela SPZ spodbuditi mlade, da izrazijo svoje misli o trenutnih globalnih izzivih in predlagajo inovativne rešitve.

Odziv na natečaj je bil letos slabši kot v preteklosti, so pa prejeta pisma dokazala, da se osnovnošolci zavedajo, kako pomemben je trajnostni razvoj in kakšni izzivi jih čakajo. V najožji izbor so bila izbrana tri pisma, izbrano pa je bilo pismo, ki je v celoti upoštevalo stroga pravila SPZ. Ta zahtevajo izdelek v obliki na roko napisanega pisma predpisane dolžine, brez navedbe kraja, vendar z vsemi potrebnimi sestavinami: datumom, nagovorom, pozdravom in podpisom. Številni učenci so pisma tudi lično okrasili.

Žirijo je tokrat najbolj navdušilo pismo Nine LONIĆ, učenke 7. razreda OŠ Koper. Iskrene čestitke! 

V ožji izbor sta se uvrstili pismi Neje JANČIČ, učenke 8. razreda OŠ Antona Aškerca Velenje, in Ane LUZAR, učenke 8. razreda OŠ Brusnice. Najlepša hvala za sodelovanje.

Vsem navedenim in ostalim udeležencem iskrene čestitke ter zahvala, zmagovalki pa želimo veliko uspeha v mednarodni konkurenci.

Vsem želimo uspešen zaključek šolskega leta in prijetne počitnice. 


​​
 

Imate vprašanje? Pišite nam.

Hvala za vaše vprašanje.