080 14 00
<p></p><p><strong>Altroke, sedaj še znamka!</strong></p><p><strong> </strong></p><p>Besede <em>altroké</em> ne boste našli v slovarju ampak le v istrskem narečju in pomeni <em>seveda</em>. Leta 2021 so jo uporabili za poimenovanje odličnega gastronomskega festivala, in sicer <em>Altroke Istra Gourmet Festival,</em> kar pomeni <em>Seveda, istrski festival za dobrojedce. </em></p><p>Temeljna značilnost festivala je organizacija več gastronomskih srečanj v različnih krajih, tako v urbanem kot ruralnem okolju slovenskega dela Istre. To so po gastronomski tipologiji kulinarične tržnice, ki potekajo enkrat tedensko od maja do avgusta in zbranim za omizji ponujajo paleto istrskih lokalnih in regionalnih jedi ter nealkoholnih in alkoholnih pijač. Gostom ponujajo na stojnicah ribe in školjke, znamenite testenine <em>fuže</em> z gomoljikami, razne jajčno zeliščne <em>fritaje </em>ali <em>frtalje, </em>istrske mesnine, med katerimi je tudi <em>istrski pršut</em>. Najde se tudi katera od globalnih jedi, značilnih za ulično prehrano. Ne manjkajo ocvrte <em>fritole</em> ali miške in seveda odlična istrska vina, žganice in naravne osvežilne pijače. </p><p><em>Altroke Istra Gourmet Festival </em>je zrasel na izkušnjah dvodnevnega množičnega kulinaričnega dogodka v Kopru, ki je bil usmerjen k sladicam in se je imenoval <em>Sladka Istra.</em></p><p><em> </em></p><p>Prof. dr. Janez Bogataj</p><p> </p><p><em> </em></p><p><em> </em></p><p><br></p>