080 14 00
<p></p><p><strong>Slovenija od 2021 v mreži Evropskih gastronomskih regij</strong></p><p>V EU je bila leta 2011 ustanovljena nova mreža in znamka European Region of Gastronomy (v nadaljevanju ERG). Sistem oz. platforma deluje v okviru Mednarodnega inštituta za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem IGCAT (The International Institute of Gastronomy, Culture, Art and Tourism) v Barceloni. Na letnem srečanju ekspertov inštituta leta 2015 je bil izražen predlog, da naj se v sistem vključi tudi Slovenija. </p><p>Inštitut po temeljitem preverjanju mednarodne strokovne žirije in izvedbi projektov s področja gastronomije, turizma, kulture, zdravstva, kmetijstva in izobraževanja sprejme vsako leto v mrežo dve do tri regije. Bistvo mreže in znamke je v povezanosti med hrano, kulturo, ustvarjalnostjo in turizmom, kar je povezano s kulturno različnostjo in pomembno sooblikuje vzdržni (trajnostni) razvoj.  Vse regije se  med seboj povezujejo in izmenjujejo izkušnje. Torej se poleg povečane kulinarične, kulturne in turistične razpoznavnosti  odpirajo nove mednarodne pobude in izzivi za vse regije v mreži. </p><p>Z letom 2014 se je izoblikovala platforma regij. V njej imajo regije možnosti medsebojnega projektnega sodelovanja.  Slovenija je vstopila v ta sistem leta 2018, pridružitveni proces pa se bo zaključil 2021. Kandidatura Republike Slovenije za naziv ERG  prispeva k večji kakovosti življenja v Sloveniji in posredno tudi v svetu. ERG pomeni možnosti izobraževanja za zdravo in sonaravno življenje, trajnostni razvoj in spodbujanje gastronomskih inovacij. Članstvo v ERG ima pomen za promocijo kulinarike in gastronomije. Slovenija ima možnost sodelovanja v številnih projektih ERG, kot je vsakoletno tekmovanje za najboljše kulinarične spominke, sodelovanje na festivalih filmov o prehrani, na tekmovanjih mladih kuharjev idr. </p><p> </p><p>Prof. dr. Janez Bogataj</p>