EUROMED POSTAL - Gastronomija Sredozemlja
<p></p><p>Istra v Sloveniji, Brda in Vipavska dolina sodijo med najbolj severne predele, kjer raste in rodi oljka. Prav zato je <strong>ekstra deviško oljčno olje </strong>izjemne kakovosti in okusa, kar potrjujejo številna ugledna mednarodna priznanja. Poleg tega je to olje pridobljeno izključno na mehanski način ter ni toplotno ali kemično obdelano in tudi nima nobenih aditivov. Pri obiranju oljk pazijo, da se plodovi ne poškodujejo. Slovensko oljčno olje je zelo cenjeno v prehranski kulturi, zlasti v sistemu t. i. mediteranske diete, kozmetiki in zaradi zdravilnih učinkov.</p><p>Za razliko od kraške in tržaške <strong>jote</strong> je tradicionalna istrska jota brez krompirja in je predvsem enolončnica zimskih mesecev. To seveda ne pomeni, da v Istri pripravljajo le tako brez krompirja. Najprimernejša jed k joti je bela ali rumena polenta. V istrsko joto dodajajo tudi fižol, kar pa je značilno šele od 17. stoletja. </p><p>Lokacija ribogojnice <strong>brancinov Fonda</strong> je v Piranskem zalivu na najbolj južni točki slovenskega morja. Tu je značilno čista in globoka morska voda in močan morski tok. Voda  se stalno izmenjuje, primerno lokalno podnebje in nižja slanost morske vode zelo dobro vplivajo na kakovost in čvrstost ribjega mesa. Poleg tega ribe krmijo z najboljšo naravno krmo, ki temelji le na morskih živalih in rastlinah. Vse to prispeva k temu, da so piranski brancini Fonda zares vrhunske ribe. Poleg brancinov gojijo tudi klapavice, ki se nabirajo na vrveh, prosto lebdečih v morju z nosilnih boj. </p><p>Zgodovinsko pestro in narodnostno raznoliko območje med Furlanijo in Istro se odraža tudi na področju vina in vinske kulture. V slovenski Istri izpostavljamo dve vini, <strong>refošk</strong><em> </em>in <strong>malvazijo</strong>. <strong>Refošk </strong>je udomačena sorta vinske trte in vina, značilne temno vijoličasto rdeče barve s kiselkastimi in prijetnimi sadnimi okusi po ribezu in malinovcu. Nekateri avtorji jo uvrščajo med avtohtone na območju med Krasom in Istro. Na Krasu imenujejo vino te trte <em>teran</em>. Refošk pa ne raste samo v slovenski Istri, ampak tudi v Brdih, na Krasu, v Vipavski dolini, Furlaniji in hrvaškem delu Istre. Največja vinska klet na svetu, kjer pridelujejo refošk, je klet Vinakoper v Kopru. Poreklo trte <strong>malvazije</strong> je grško, v Istri pa je udomačena sorta. Malvazija je odlično belo suho vino, zlato rumene barve, z intenzivno cvetico in polno aromo. Vino je primerno za bele ribe, školjke, perutnino in nepikantni sir. </p><p> </p><p>Prof. dr. Janez Bogataj</p>