Novice

Svetovni dan pošte letos v znamenju soočanja s koronavirusom

Datum objave: 09.10.2020


V letošnjem letu, ki ga povsod po svetu zaznamuje novi koronavirus, ima 9. oktober - svetovni dan pošte - še poseben pomen. Od zastoja javnega življenja v marcu letos je vse bolj jasno, da pošte ne gre več razumeti zgolj kot storitev prenosa informacij in pošiljk, ampak njeno delovanje predvsem na področju paketnih in logističnih storitev predstavlja hrbtenico svetovnega gospodarstva.

Generalni direktor Pošte Slovenije mag. Boris Novak

»Prav med pandemijo COVID-19 se je izkazalo, kako pomembno ter za gospodarstvo in splošno družbo ključno vlogo igra pošta, ki ni pomembna zgolj zaradi prenosa informacij in pošiljk. Pomembna je kot sistem, ki omogoča tudi komunikacijo med državo in njenimi prebivalci in pomembna je kot zanesljiv in kvaliteten partner pri prenosu paketov in tovorkov do posameznikov in podjetij. Prek nje podjetja v veliki meri uresničujejo sodobne poslovne modele, predvsem pa je trdna in zanesljiva vez med ljudmi. Vse to nam je letošnjo pomlad uspelo v veliki meri, nadaljujemo pa tudi sedaj, v jesenskih mesecih. Pošta je svoje delo, kljub velikim prilagoditvam in omejitvam, dobro opravila. In ga bo v času prihajajočih božičnih praznikov, ko pričakujemo rekordne količine pošiljk, prav tako, saj se kar najbolj trudimo zagotavljati varna delovna mesta. Vsem sodelavkam in sodelavcem na Pošti Slovenije se zato ob tej priložnosti zahvaljujem za njihovo delo in trud,« ob svetovnem dnevu pošte v letu COVID-19 razmer poudarja generalni direktor Pošte Slovenije mag. Boris Novak.

V duhu trenutne situacije Pošta Slovenije nekoliko drugače pristopa tudi k praznovanju svetovnega dneva pošte. Obeležuje ga s tremi družbeno odgovornimi projekti in tako javnost spominja na pomembnost poštnih storitev v vsakdanjem življenju. Zaživel je medgeneracijski projekt, v katerem Pošta Slovenije učence slovenskih šol vabi, da s pismi, razglednicami in risbami polepšajo dan starostnikom, ki zaradi razmer, povezanih s COVIDOM-19, ne smejo sprejemati obiskov in so zato pogosto osamljeni. Zaključila se je dobrodelna akcija »Poštar Pavli polni šolske torbe«, v kateri so na poštah zbirali šolske potrebščine in finančne prispevke za otroke iz socialno ranljivih družin. Letos so bili še posebej uspešni – z 32.500 kosi šolskih potrebščin in več kot 11.000 evri zbranih finančnih sredstev so pomagali več kot 3.200 otrokom. V skrbi za okolje in razpoložljive vire pa te dni Pošta Slovenije opozarja na zmernost pri porabi vode in elektrike. Svetovni dan pošte ima velik pomen, zato je Pošta Slovenije ob tej priložnosti omogočila še brezplačen obisk Muzeja pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu ter izdala priložnostni žig, ki je na voljo na poštah 1101 Ljubljana in 2101 Maribor.

Pošta Slovenije se je v času pojava koronavirusa vse od marca letos v zahtevnih kriznih razmerah izkazala kot zanesljiv partner. Na trgu je hitro in odločno nastopila razmeram primerno in fleksibilno, tako da ji je uspelo pošiljke vseh vrst dostaviti vsem naslovnikom. Z opravljenim delom, za katerim stoji okoli 6.500 zaposlenih, je Pošta Slovenije upravičila svojo nezamenljivo vlogo v slovenski družbi in svoj pomen za domače gospodarstvo.

9. oktobra, ob svetovnem dnevu pošte, vsako leto države po vsem svetu obeležujejo ustanovitev Svetovne poštne zveze (Universal Postal Union) leta 1874 v Švici. Svetovni dan pošte je dan za počastitev vseh držav članic Svetovne poštne zveze, poštnih operaterjev ter poštnih delavcev in vseh drugih, ki sodelujejo pri dostavi pošte. Svetovna poštna zveza ima danes 192 držav članic in združuje več kot 700.000 poštnih enot po svetu. Zveza predstavlja najpomembnejši mednarodni forum, ki je namenjen sodelovanju med imenovanimi ponudniki poštnih storitev ter koordiniranju poštne politike med državami članicami in s tem poštnih sistemov po svetu. Slovenija je postala članica Zveze leta 1992.


 
 
 
 
 

Kontakt za medije

pr@posta.si

Materiali za medije

  •  
  •  
  •  
Posita IPPS Moj Paket PS Logistika EPPS Intereuropa