Novice

Poštni operaterji po Evropi organizirajo čistilne akcije ob svetovnem dnevu čiščenja

Datum objave: 15.09.2023

Pošte članice združenja evropskih javnih poštnih operaterjev ‒ PostEurop so se ob njegovi 30. obletnici odločile sodelovati pri družbeno koristnih in okoljevarstvenih aktivnostih, ki presegajo ozaveščanje o trajnostnih izzivih. V konkretnem primeru gre za sodelovanje v iniciativi 'Let's Do It World' na letošnji svetovni dan čiščenja (World Cleanup Day), ki bo 16. septembra. Kampanja si prizadeva združiti poštne delavce z milijoni prostovoljcev, predstavnikov vlad in različnih organizacij po vsem svetu v prizadevanjih za čistejše okolje, v katerem živimo.

Onesnaževanje okolja je globalni problem, ki ima neposredne posledice in zahteva globalne rešitve, tudi v odročnih krajih. Avtorji dokumenta 'Global Waste Management Outlook' ocenjujejo, da v naravnem okolju in oceanih vsako leto konča na stotine milijonov ton odpadkov. 80 odstotkov smeti, ki končajo v oceanih, izvira z območij v notranjosti, daleč od obale.

»Sodelovanje združenae Posteurop in iniciative 'Let's Do It World' je prvi korak na skupnem potovanju, ne le pri čiščenju okolja, temveč tudi v prikazovanju pozitivnega primera, kako lahko velike organizacije pomagajo spremeniti svet,« je poudarila Heidi Solba, predsednica iniciative 'Let's Do It World'.

»Poštni operaterji imajo ogromno mrežo, ki se razprostira po vsej Evropi in seže tudi do najbolj odročnih krajev, kar omogoča več kot dva milijona zaposlenih, Ob tem so prostovoljstvo in prizadevanja zaposlenih za povezanost od nekdaj zapisani v poštni DNK, še posebej v času kriz,« je dodala Margaux Meidinger, predsednica skupine 'CSR Activities Circle' v PostEuropu.

Prostovoljne delovne akcije, kot je svetovni dan čiščenja, so se izkazale kot izkušnje z dodano vrednostjo tako za poštne delavce kot za družbo v smislu dodatnega ozaveščanja o okoljskih problemih in neposrednih negativnih učinkih onesnaževanja na naravo.

18 poštnih operaterjev bo tako na svetovni dan čiščenja združilo zaposlene v različnih čistilnih akcijah na različnih lokacijah.

Skupina Pošta Slovenije sicer s sodelovanjem v številnih dobrodelnih in družbeno odgovornih akcijah iz leta v leto dokazuje, da se zaveda izzivov, s katerimi se sooča sodobna družba.

Velik angažma in pripravljenost po pomoči soljudem naši zaposleni v zadnjih tednih kažejo pri odpravljanju posledic poplav, ki so prizadele domove zaposlenih in drugih ljudi. Hitro in brez pomislekov pa jih je veliko pomagalo pri saniranju poštnih poslovalnic, ki so bile prizadete v poplavah.

Ob svetovnemu dnevu čiščenja je Pošta Slovenije dodatno pozvala vse zaposlene, ki so dnevno na terenu, sploh tisti z ruralnih območij, da so posebej pozorni pri identifikaciji morebitnih črnih odlagališč in sporočanju lokacij le teh naprej pristojnim službam.

 

Kontakt za medije

pr@posta.si

Materiali za medije

  •  
  •  
  •