Obvestila

Nova prevara na družbenih omrežjih

Datum objave: 19.05.2022

Na družbenih omrežjih se pojavljajo lažna obvestila, da Pošta Slovenije prodaja nedostavljene pošiljke za 2 evra. Gre za lažno obvestilo, prevaro, ki zlorablja ime in podobo Pošte Slovenije. 

Naj pojasnimo, da je Pošta Slovenije z nedostavljivimi pošiljkami dolžna ravnati v skladu z Zakonom o poštnih storitvah, ki v šestem odstavku 41. člena določa: Če poštne pošiljke ni mogoče dostaviti naslovniku, in tudi ni mogoče ugotoviti kdo je pošiljatelj, izvajalec poštnih storitev na poštni pošiljki o tem napiše uradni zaznamek in jo shrani za eno leto od dneva zaznambe. Po poteku navedenega roka se taka poštna pošiljka zaprta komisijsko uniči.

Povezava v prevari vodi na spletno stran povezano z eno od oblik prevare s skrito naročnino, kjer so uporabniki zavedeni v vpis osebnih podatkov in tudi podatkov kreditne kartice. Na takšen način nastanejo mesečni stroški za "članarino", ob tem pa se pojavi tudi tveganje za kasnejšo zlorabo kreditne kartice.

Svetujemo,  da uporabniki na tovrstne povezave ne klikajo, saj je to lahko zelo nevarno početje in ga vsem uporabnikom močno odsvetujemo.

Več o tej vrsti prevar si lahko preberete na spletni strani SI-CERT


Če potrebujete pomoč kot žrtev spletne prevare, se tudi lahko obrnete na nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT in prijavite incident.

V primeru oškodovanja lahko podate tudi prijavo na najbližji policijski postaji. 
 
 
 
 

Kontakt za medije

pr@posta.si

Materiali za medije

  •  
  •  
  •