Novice

Mednarodni natečaj za najlepše pismo

Datum objave: 09.02.2022

Svetovna poštna zveza (Universal Postal Union – v nadaljevanju: SPZ) letos že enainpetdesetič organizira natečaj za najlepše pismo. K sodelovanju so vabljeni mladi z vsega sveta. Otroci in mladostniki na ta način spoznavajo lepoto pisane besede in se urijo v veščini pisanja.

Slovenija je na natečaju prvič sodelovala leta 2016 in izjemno smo ponosni, da je med več kot 980.000 pismi otrok in mladostnikov iz 64 držav učenka Osnovne šole Komandanta Staneta iz Dragatuša dosegla odlično tretje mesto. Tudi leto 2018 je bilo uspešno, saj je bila učenka Osnovne šole Beltinci nagrajena s posebnim priznanjem.

Tema letošnjega natečaja: Napiši pismo vplivni osebi, zakaj in kakšne ukrepe bi morala sprejeti za zmanjšanje podnebne krize.(Originalni naslov: »Write a letter to someone influential explaining why and how they should take action on the climate crisis«.)

Najnovejši podatki vodilnih znanstvenikov kažejo podnebne spremembe na svetovni ravni, kakršnih še ni bilo. Globalno segrevanje bo imelo kritične posledice za naravo in ljudi. Višje temperature in močnejši vremenski pojavi bodo povzročili tudi velike stroške za gospodarstvo in negativno vplivali na sposobnost držav pri proizvodnji hrane. Po mnenju znanstvenikov lahko človekovo delovanje spremeni potek dogodkov. Takojšnje, hitro in obsežno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov bi lahko upočasnilo podnebne spremembe in njihove učinke. Zato želi SPZ z letošnjim natečajem zbuditi tudi med osnovnošolci skrb za naravo in jih spodbuditi, da začnejo razmišljati o nevarnostih neodgovornega ravnanja z naravo. 

Zainteresirane šole pošljejo le eno izbrano pismo najkasneje do 15. aprila 2022 na naslednji naslov:

Pošta Slovenije d.o.o.
Natečaj za najlepše pismo
Slomškov trg 10
2000 Maribor

Nagrade

Najboljši za svoj uspeh prejmejo posebno medaljo (zlato za prvo mesto, srebrno za drugo in bronasto za tretje) in certifikat ter morebitne druge nagrade, če tako odloči SPZ.

SPZ bo prejemniku zlate medalje morda ponudila tudi potovanje v Bern (Švica), kjer je sedež SPZ, ali ga nagradila z nadomestno nagrado. O tem odloča SPZ Avtorji, katerih pisma so posebej omenjena, niso pa zasedli prvih treh mest, prav tako prejmejo certifikat ter morebitne druge nagrade, če tako odloči SPZ. Na nacionalni ravni prejmejo trije najboljši kandidati bon za izdelavo Osebnih poštnih znamk in praktično darilo Pošte Slovenije.

Več o pogojih sodelovanja si preberite tukaj.

 
 
 
 
 

Kontakt za medije

pr@posta.si

Materiali za medije

  •  
  •  
  •