Sporočila za medije

Vabljeni na odprtje filatelistične razstave ob 25-letnici samostojne Slovenije v Državnem svetu RS na kateri bo predstavlj

Datum objave: 25.05.2016

Razstava enega najaktivnejših promotorjev filatelije v Sloveniji Toneta Petka je osrednji dogodek Državnega sveta Republike Slovenije ob 25-letnici samostojnosti Slovenije. Odprtje razstave bodo s svojo prisotnostjo počastili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije dr. Milan Brglez, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Mitja Bervar, generalni direktor Pošte Slovenije mag. Boris Novak, predsednik Filatelistične zveze Slovenije prof. dr. Peter Suhadolc in ostali visoki gostje.

Ob 25-letnici samostojne Republike Slovenije bo tako izšla znamka v bloku z nominalo 0,64 EUR.  Z izdajo znamke v poli s 25 znamkami pa bomo obeležili 200. obletnico ustanovitve Ilirskega kraljestva. Nominala te znamke je 0,42 EUR.

Letošnji majski izid znamk nadaljuje serijo rednih znamk SLOVENSKE PTICE. Na petih znamkah so prikazani sršenar, gozdni jereb, čebelar, zelena žolna in rdečeglavi kraljiček. Kot vse redne znamke bodo tudi te izšle na samolepilnem papirju v polah po 50 znamk.

Znamke EUROPA imajo vsakič skupno, predpisano temo. Letošnje sporočilo znamk te serije je » Ekologija – Misli zeleno «. Do zdaj je vsak poštni operater izbral svoj motiv, za leto 2016 pa je organizacija PostEurop pripravila natečaj za izbor motiva, ki je skupen vsem državam.

Na natečaju je sodelovalo 24 držav/motivov, zmagal je motiv oblikovalke Doxie Sergidov s Cipra, slovenski predlog pa se je uvrstil na odlično drugo mesto. V Sloveniji bomo tako tudi letos izdali dve znamki: na prvi je motiv, ki je skupen vsem operaterjem, ki izdajajo znamko, motiv druge znamke pa je motiv, s katerim je Slovenija na natečaju zasedla drugo mesto. Nominali znamk sta 0,64 EUR in 0,97 EUR, vsaka pa bo izšla v mali poli z osmimi znamkami in vinjeto.

V mali poli s šestimi znamkami bosta v seriji ŠPORT izšli dve znamki, posvečeni igram XXXI. olimpijade v Braziliji. Tudi nominali teh znamk sta 0,64 EUR in 0,97 EUR.

V maju nadaljujemo tudi serijo znamk SLOVENSKE LADJE. V bloku z eno znamko in z nominalo 1,33 EUR predstavljamo tovorno motorno ladjo Piran. Promocija priložnostne poštne znamke bo danes, v Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« v Piranu, ob 12. uri.

V celoti bo izšla tudi serija znamk MLINI NA SLOVENSKEM. Vsaka znamka bo izšla v mali poli z desetimi znamkami, na njih pa je prikazanih pet slovenskih mlinov: plavajoči mlin na Muri v Ižakovcih, Žagerski mlin v dolini Podvolovljek, Soržev mlin pri Novi Cerkvi, Modrijanov mlin pri Postojnski jami, Ferležev mlin v Šibeniku pri Šentjurju. Nominale znamk so med 0,36 EUR in 0,60 EUR.

V letu 2016 bo Slovenija gostila 17. svetovni čipkarski kongres. Dogodek bomo zaznamovali z znamko v poli s 25 znamkami, nominala znamke je 0,47 EUR.

Mineva tudi 100 let od izgradnje Ruske pravoslavne kapelice pod Vršičem. Obletnico obeležujemo s skupno izdajo znamke Slovenije in Rusije v mali poli s sedmimi znamkami in vinjeto. Nominala znamke je 0,60 EUR.

Več informacij o izidu je na voljo na spletni strani www.posta.si.

Vljudno vabljeni na odprtje filatelistične razstave v preddverje dvorane Državnega sveta republike Slovenije ter na promocijo znamke v Pomorski muzej »Sergej Mašera« v Piran!​

Kontakt za medije

pr@posta.si

Materiali za medije