Na Pošti Slovenije pozivamo vse prebivalce, da v skrbi za zdravje zaposlenih in vseh uporabnikov poštnih storitev upoštevate spodnje nasvete.

Obisk poslovalnic (pošt)

Ne hodite v poslovalnice, če ni nujno.

Prosimo, v poštne poslovalnice se odpravite le, če je to nujno potrebno.

Vstopajte eden po eden.

V poštnih poslovalnicah je lahko sočasno zgolj toliko strank, kolikor je delujočih poštnih okenc.

Upoštevajte priporočeno varnostno medsebojno razdaljo.

Če so vsa okenca zasedena, počakajte pred vhodnimi vrati poslovalnice, da pridete na vrsto.

Obvezna uporaba zaščitne opreme - ob obisku pošte morajo stranke od 30. 3. 2020 obvezno uporabljati masko ali drugo obliko zaščite, ki prekrije usta in nos (npr. ruto, šal ...).

Spletna naročila in dostava paketov

Ne plačujte po povzetju

Prejemniki paketov za plačilo koristite načine direktnega plačila spletnim trgovcem (s plačilom po predračunu ali s plačilnimi karticami). Izogibajte se plačevanju po povzetju in minimalizirajmo stike z dostavljavci, gotovino.

Pakete prevzemajte pred vrati

Primopredaja paketov poteka na prostem. Dostava na želen časovni okvir se trenutno ukinja, torej dostava do 10. ure, po 16. uri in dostava med 18. in 20. uro več niso možne.

Spletni trgovci

Hkrati pa pozivamo spletne trgovce, da zaradi minimiziranja osebnih kontaktov pri vročanju pošiljk do nadaljnjega svoje kupce usmerjajo na spletna plačila in se izognejo posebnim storitvam, kot so odkupnina (plačilo po povzetju), AR (povratnica), POD (podpis naslovnika) in DOB (dobavnica).

Prav tako vas obveščamo, da začasno ukinjamo dostavo v časovnih oknih (do 10. ure, po 16.uri in dostavo med 18. in 20. uro). Storitve, kot so vnos/odvoz blaga v/iz stanovanje naslovnika ipd., pa se do nadaljnjega ne bodo izvajale.

V času porasta spletnih naročil prosimo za razumevanje in potrpljenje pri morebitnih zamikih pri dostavi.

Pošiljanje v tujino

Obveščamo vas, da je sprejem pošiljk za tujino zaradi izrednih razmer za veliko držav zaustavljen.

Uporabnike poštnih storitev zato vljudno prosimo, da spremljajo seznam držav, iz katerega je razvidno, za katere države smo morali sprejem poštnih pošiljk ustaviti (STOP) in za katere sprejem pošiljk omogočamo (označeno z zeleno barvo).

Če bo prišlo ob oddaji pošiljk na pošti do situacije, ko informacije o ustavitvi prometa ne bodo usklajene glede na objavljeni seznam, prosimo za razumevanje, saj se situacija spreminja zelo pogosto.

Seznam držav, s katerimi je trenutno ustavljen sprejem pisemskih in paketnih pošiljk, je dostopen na povezavi.

O vsem dogajanju v zvezi s prenosom čezmejnih pošiljk vas bomo sproti obveščali na naših spletnih straneh.

Sprejem pošiljk Hitre pošte v tujino (Express Mail Service – EMS) je začasno zaustavljen celoti. Svetujemo, da za pošiljanje vaše hitre pošte v tujino izberete storitev UPS.

Načini vročanja pošiljk

Vse vrste poštnih pošiljk se ponovno vročajo na običajen način, pri čemer pa je treba upoštevati, da se pošiljke vročajo brez fizičnega kontakta med pismonošem in naslovnikom na način, da se zagotovi ustrezna varnostna razdalja (najmanj 1,5 m). Naslovniki bodo morali pri nekaterih pošiljkah ponovno potrditi prevzem pošiljk. Pismonoši bodo pošiljke še vedno vročali na prostem, da ne bodo vstopali v skupne prostore strank (npr. v stanovanjske bloke in do vrat naslovnika).

Hitra pošta

V času koronavirusa pošiljke Hitre pošte ne dostavimo v istem dnevu, ampak v roku D+1 oz. prvi delovni dan.

Telegrami

Vsebino telegramov bomo poskušali naslovnikom predati po telefonu oz. dostaviti kot navadno pismo.

Vse vrste nakaznic

V primeru dostave poštne nakaznice, pokojninske nakaznice, denarna nakazila – nakaznice UPN praviloma prejmete obvestilo v hišni predalčnik, nakaznico pa prevzamete na pošti.