Novice

Zlate olimpijske medalje na poštnih znamkah

Datum objave: 30.07.2021

Pošta Slovenije je od leta 1991 do danes vse naše zlate olimpijske medalje obeležila na priložnostnih poštnih znamkah. Navedeno tradicijo bomo z veseljem nadaljevali in prepričani smo, da bo zbirka teh znamk po igrah v Tokiu še večja in bolj bogata, za kar so oz. bodo poskrbeli naši športni junaki. 

Do sedaj je Pošta Slovenije z izdajo znamke obeležila naslednje zlate olimpijske medalje:
veslanje: dvojec Iztok Čop, Luka Špik ter streljanje: Rajmond Debevec (Sydney 2000) 
met kladiva: Primož Kozmus (Peking 2008)
judo: Urška Žolnir (London 2012)
alpsko smučanje: Tina Maze (Soči 2014)
judo: Tina Trstenjak (Rio de Janeiro 2016) 

Ne gre prezreti tudi znamke zlate olimpijske medalje strelke Veselke Pevec, ki jo je osvojila na paraolimpijskih igrah leta 2016 v Riu de Janeiru.

znamke_vseOI_yellow.jpg

Znamke s športno tematiko (teh smo do sedaj izdali več kot 60), še posebej olimpijske, so popularne in izredno zanimive med zbiratelji. Tako za znamke kot športnike lahko rečemo, da imajo veliko skupnega. Športni uspehi povezujejo Slovence, znamke povezujejo filateliste širom sveta. Naši športniki osvajajo olimpijska odličja, naše znamke zmagujejo na mednarodnih filatelističnih tekmovanjih, torej jim je skupen tekmovalni duh. Znamke so velik promotor naše države, saj bodisi preko albumov zbirateljev ali poštnih pošiljk potujejo v skoraj vse države sveta. Nedvomno največji promotorji naše države so športniki. Ko zlijemo torej uspeh športnika s poštno znamko, prav gotovo dobimo neprecenljivo malo umetnino, ki na uspešen in unikaten način trajno zapiše športni uspeh v času in prostoru.


 
 
 
 
 

Kontakt za medije

pr@posta.si

Materiali za medije

  •  
  •  
  •  
Posita IPPS Moj Paket PS Logistika EPPS Intereuropa