Obvestila

Kako bodo s 1. julijem 2021 naslovniki urejali carinske formalnosti

Datum objave: 18.05.2021


S 1. julijem 2021 bo ukinjena oprostitev plačila DDV-ja za uvoz blaga, vrednega do 22 EUR, iz tretjih držav. Blago, kupljeno v EU, bo glede
DDV-ja enakopravno z blagom, kupljenim v tretjih državah in uvoženim v EU.

​Če ste naslovnik poštne pošiljke, za katero je obvezna izvedba carinskih formalnosti, vas bo Pošta Slovenije obvestila (elektronsko ali po pošti), da boste dobili pošiljko, za katero morate na Portalu Uvoz izpolniti vse potrebne podatke za izvedbo carinskih formalnosti za sprostitev blaga v prosti promet. Če tega ne boste storili takoj, bo vaša pošiljka ob prispetju v Slovenijo predana v začasno skladišče, kjer vas bo čakala 15 dni. Če v tem času na Portalu Uvoz ne boste vnesli podatkov, potrebnih za izvedbo carinskih formalnosti, bomo pošiljko 16. dan poslali nazaj pošiljatelju.

Poleg obvezne izvedbe postopkov na Portalu Uvoz bomo z uvedbo spletnega plačila obračunanega DDV-ja ter drugih dajatev še dodatno skrajšali čas dostave. Dostop do spletnega plačila vam bomo omogočili po uspešni izvedbi carinskih formalnosti z elektronskim obvestilom. Če obračunanega DDV-ja in dajatev ne boste želeli plačila prek spleta, jih boste plačali ob vročitvi pošiljke.

Z modernizacijo postopkov carinskega posredovanja smo znižali stroške opravljanja storitev, ki se odražajo v nižjih cenah uvoznih storitev carinskega posredovanja. Pred 1. julijem 2021 je najugodnejša storitev uvoznega carinskega posredovanja za blago v vrednosti 22 EUR znašala 5,00 EUR. Po 1. juliju 2021 bo najugodnejša storitev uvoznega carinskega posredovanja za blago do vrednosti 150 EUR znašala 2,50 EUR.

Več informacij je na voljo na strani Uvozne dajatve - DDV, kjer je objavljen tudi Cenik storitev carinskega poslovanja, ki veljajo s 1. julijem 2021.

 
 
 
 
 

Kontakt za medije

pr@posta.si

Materiali za medije

  •  
  •  
  •  
Posita IPPS Moj Paket PS Logistika EPPS Intereuropa