Sporočila za medije

Izid znamke iz serije »Euromed Postal« ter znamke ob 150. obletnici bitke pri Visu

Datum objave: 08.07.2016

​9. julija letos bo, že tretjič zapored, izid priložnostne poštne znamke »Euromed Postal«. Gre za skupno izdajo poštnih operaterjev, ki so člani združenja Euromed Postal. Naj spomnimo, da so leta 2014, ko je izšla prva znamka te serije, vsi operaterji izdali znamko z enakim, skupnim motivom, že lani pa so se motivi znamk različnih držav razlikovali. Razpisana je bila le skupna tematika znamk, v letu 2015 so bili to čolni Sredozemlja. 

​Tudi za letošnje leto je določena skupna tematika, tokrat so to »ribe Sredozemlja«, medtem ko so motivi znamk posameznih operaterjev različni. Poleg skupne tematike je seveda vsem skupen datum izida, 9. julij. Na slovenski znamki so prikazane sardele, ki jih množično lovijo tudi v slovenskem morju. Znamka z nominalo 0,64 EUR bo natisnjena v poli po 25 znamk, na pošti 6310 Izola/Isola pa bo na dan izida v uporabi tudi žig prvega dne.

18. julija letos pa bosta Pošta Slovenije in Hrvaška pošta obeležili 150. obletnico bitke pri Visu s skupno izdajo znamk.  V znameniti bitki pri Visu pred 150 leti je poveljnik, Mariborčan Wilhelm von Tegetthoff, povedel avstrijsko ladjevje do pomembne zmage nad materialno močnejšo italijansko vojno mornarico. Znamki obeh držav z enakim motivom prikazujeta bitko ter portret admirala. Obe znamki, ki bosta izšli v bloku, pa bo možno kupiti tudi v posebnem tematskem kompletu. Nominala slovenske znamke bo 0,60 EUR, na dan izida pa bo na pošti 2101 Maribor v uporabi tudi žig prvega dne. Seveda spremlja tudi ta izid znamke ovitek prvega dne.

Več informacij o obeh novih znamkah, kot tudi o ostalih znamkah,  najdete na povezavi .​​

Kontakt za medije

pr@posta.si

Materiali za medije