Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni

Pošta Slovenije in Združenje Spominčica skupaj v mesecu ozaveščanja o demenci.

Pošta Slovenije bo septembra v sodelovanju z Združenjem Spominčica – Alzheimer Slovenija izvedla vrsto dejavnosti za ozaveščanje slovenske javnosti o demenci in zmanjševanje stigme. Med drugim bodo prihodnji teden gospodinjstva v večjih mestih prejela letake o prvih znakih demence, pristopu do oseb z demenco in kontaktnih podatkih Združenja Spominčica.
September je na pobudo Alzheimer's Disease International od leta 2011 svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni. V tem mesecu po vsem svetu potekajo dejavnosti ozaveščanja javnosti o demenci, ki je tiha epidemija sodobnega časa. Letošnja tema meseca septembra je pravočasna diagnoza, saj dobi le vsaka četrta oseba, ki zboli za demenco, ustrezno diagnozo. Pravočasno prepoznavanje znakov demence, diagnoza, ustrezno zdravljenje in način življenja pripomorejo k večji kakovosti življenja bolnikov in svojcev.
S skupnimi močmi lahko poskrbimo, da bodo koristne informacije o prvih znakih demence, pomenu pravočasne diagnoze in kontaktih za pomoč osebam z demenco in njihovim svojcem prišle v vsak slovenski dom.

Poštne storitve so od nekdaj pomemben del kakovosti življenja ljudi. Pošta prenaša in dostavlja pomembne informacije od pošiljatelja do prejemnika. Od nekdaj smo tudi proaktivni pri izvajanju družbeno odgovornih projektov, s katerimi vračamo družbi in ravno zato smo podprli predlog Združenja Spominčica. Tako pomagamo pri ozaveščanju javnosti pri zahrbtni bolezni demenca in jo s tem pomagamo destigmatizirati, saj je še vedno premnogokrat skrita. Zato je pomembno, da bolezen poznamo in prepoznamo ter znamo osebam z demenco pomagati.

začasni generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot
Tomaž Kokot, začasni generalni direktor Pošte Slovenije
"Pomembno je, da vsi naši zaposleni, ki so v stiku s strankami, vedo, kako pristopiti k osebam z demenco in kako z njimi komunicirati. Verjamem, da bo to znanje marsikomu zelo koristilo."
Štefanija L. Zlobec, predsednica Združenja Spominčica
"Vsak med nami lahko prispeva k temu, da osebe z demenco v lokalnem okolju ohranijo svoje dostojanstvo, tako, da kot skupnost prepoznamo in ne stigmatiziramo te bolezni."
Milica Gregorič Kramberger, dr. med., specialistka nevrologinja in vodja Centra za kognitivne motnje na Nevrološki kliniki v Ljubljani
"Bolezen je mogoče v zgodnji fazi z ustreznimi zdravili in načinom življenja močno upočasniti. To pa bomo dosegli tako, da bo čim več ljudi usposobljenih prepoznati zgodnje znake demence."

Posita IPPS Moj Paket PS Logistika EPPS Intereuropa