Roki prenosa pošiljk v notranjem prometu

Večina pošiljk je po Sloveniji prenesena oziroma dostavljena že naslednji dan po oddaji (D+1), najkasneje pa v roku treh dni (D+3).

 

V rok prenosa se ne štejejo

  • Dan oddaje pošiljke, sobote, nedelje in prazniki
  • Zamude zaradi nepopolnega naslova, zamude zaradi višje sile
  • Dan po oddaji pošiljke, če je bila oddana po zadnjem času za sprejem pošiljk

Poudarjamo, da pri oddaji pošiljke ni možno določiti ure dostave pošiljke naslovniku. Je pa s storitvijo Hitra Pošta po Sloveniji in Hitri pošti znotraj mest zagotovljen hitrejši prenos pošiljke naslovniku.

 

Roki prenosa v mednarodnem prometu

​​​​Roki prenosa pošiljk so informativni in se razlikujejo glede na izbrano storitev in naslovno državo. Pri izbrani storitvi so odvisni so od tega, kakšen čas za dostavo dosega določen poštni operater.

 

V rok prenosa ne štejejo

  • Dan oddaje pošiljke, sobote, nedelje in prazniki
  • Čas, ko je pošiljka v carinskem postopku

Storitev prednostno (letalski in cestni transport) pomeni prednostni prenos na celotni poti prenosa: pri odpravi pošiljk iz Slovenije v tujino, pri transportu in pri dostavi v naslovni državi. Storitev prednostno lahko izberete za prenos navadnih in standardnih pisem, priporočena in vrednostna pisma pa se vsa prenašajo prednostno.

Površinski (neprednostni) prenos lahko poteka po cesti in letalsko ter pomeni manj pogost prenos kot s storitvijo prednostno (za posamezne države dva do trikrat tedensko).

V tujini se najprej dostavijo prednostne pošiljke, šele nato neprednostne.

Pisma

Informativni roki prenosa so objavljeni v Seznamu držav, s katerimi se izmenjujejo pisemske pošiljke. Na voljo so tudi na vseh poštah v Sloveniji.

Paketi

Informativni roki prenosa so objavljeni v dokumentu Seznam držav, s katerimi se izmenjujejo paketne pošiljke. Na voljo so tudi na vseh poštah v Sloveniji.

EMS

Natančne čase prenosa za posamezne države lahko preverite v Roki prenosa pošiljk EMS v dnevih ali na telefonski številki 080 1400.

UPS

Natančne čase prenosa za posamezna območja lahko preverite na spletnem naslovu UPS ali na telefonski številki 080 1400.

​​​​
 

Imate vprašanje? Pišite nam.

Hvala za vaše vprašanje.