Sporočila za medije

V 24 urah je več kot 80 inovatorjev ustvarilo 15 digitalnih rešitev

Datum objave: 28.01.2020


V 24 urah je več kot 80 inovatorjev ustvarilo 15 digitalnih rešitev, ki z uporabo umetne inteligence rešujejo izzive na področju učenja, vključevanja ranljivih skupin, brezpapirnega poslovanja ter poenostavljajo poslovne procese in vsakodnevna opravila.

Slovenija ima v svetovnem merilu enega največjih potencialov znanja na področju uporabe umetne inteligence. Inovacijski IT-šprint Pošte Slovenije pa je dokazal, da ima tudi velik ustvarjalni naboj. Več kot 80 tekmovalcev je v samo 24 urah zasnovalo 15 novih digitalnih rešitev, ki uporabljajo tehnologije umetne inteligence. Tekmovanje je potekalo v dveh kategorijah. Med 11 ekipami v kategoriji študentov in dijakov je prvo mesto in udeležbo na mednarodnem tekmovanju F"AI"R v Parizu osvojilo več tekmovalcev iz različnih ekip, saj so bili po ocenjevanju rešitev popolnoma izenačeni. Tako so bili s prvim mestom nagrajeni: rešitev za pomoč slepim in slabovidnim učencem ter njihovim učiteljem, ki filtrira neprimerne spletne vsebine za slepe in slabovidne, učna orodja za brezposelne ter rešitev za avtomatizirano preverjanje znanj iz prebrane vsebine. V kategoriji tehnoloških podjetij, startupov in inovativnih posameznikov pa je prvo mesto osvojila ekipa E-BOX, ki je pripravila rešitev, s katero nam ne bo treba odpirati praznih poštnih nabiralnikov.

"Sam dogodek je presegel vsa pričakovanja tako po številu udeležencev kot po kvaliteti ustvarjenih rešitev.
Razumevanje možnosti, ki jih prinašata digitalizacija in umetna inteligenca na različnih področjih učenja in poslovanja, pa tudi znanje, kako iz ideje izdelati končno rešitev, sta nas povsem osupnila. Nekatere rešitve so resnično izjemne. Komisija je imela izredno težko delo pri določanju zmagovalcev. Vsem tekmovalcem, posameznikom in skupinam, ter mentorjem se izkreno zahvaljujemo za udeležbo. Predvsem se zahvaljujemo partnerjem in sponzorjem, ki so nam omogočili izvedbo dogodka: Microsoft Slovenija, Hewlett Packard Enterprise, Lancom, 0xcert, Inštitut Jožef Stefan in MIZŠ. Posebna zahvala gre srednješolskim in univerzitetnim profesorjem, ki so svoje dijake/študente prepričali, da je dogodek vreden udeležbe," je povedal Kristijan Perčič, vodja tekmovanja in član skupine za inovacije na Pošti Slovenije. 

Inovacijskega IT-Šprinta se je udeležilo več kot 80 tekmovalcev, skupin ter posameznikov, ki so sodelovali v 15 ekipah. 11 ekip so sestavljali dijaki in študentje, medtem ko so štiri ekipe sestavljali preizkušeni razvijalci iz že uveljavljenih in zagonskih podjetij.

IT Šprint
Podelitev nagrad na IT-šprintu

V kategoriji študentov in dijakov so si nagrade priborili:
 • 3. mesto: ekipa dijakov iz SERŠ z rešitvijo, ki lahko nadomesti obvestila o prispelih pošiljkah, listke, ki jih v nabiralniku pustijo dostavljalci, ko jim ne uspe vročiti paketa (Kavčič, Klojčnik, Kapun in Vrabec Ferk).
 • 2. mesto: ekipa študentov FERI za rešitev Visity, ki na igriv način spodbuja potovanja na različne lokacije in uporablja umetno inteligenco za razpoznavanje različnih znamenitosti (Brdnik, Hliš, Šestak, Rek in Pečnik).
 • 1. mesto: več tekmovalcev iz različnih ekip:
  • ekipa študentov, ki je pripravila rešitev za pomoč slepim in slabovidnim učencem, predvsem pa njihovim učiteljem. Rešitev s pomočjo umetne inteligence filtrira neprimerne spletne vsebine za slepe in slabovidne (Žunič in Molan);
  • ekipa študentov FERI, ki je pripravila e-učna orodja za brezposelne (Kurbos, Verčko, Chavdarova in Lončar);
  • dijak SERŠ, ki je pripravil avtomatizirano rešitev za preverjanje znanj po prebrani vsebini (Tomažič)

V kategoriji tehnoloških podjetij, startupov in inovativnih posameznikov pa so nagrade osvojili:

 • 3. mesto: ekipa inovativnih posameznikov Transport AB, ki je razvila platformo za 'uberizacijo' dostave paketov (Pomer, Krivec in Kralj).
 • 2. mesto: ekipa Equaleyes, ki na zanimiv način igrificira pridobivanje znanja zaposlenih ali študentov (Verhnjak, Vantur, Skledar in Stavanja).
 • 1. mesto: ekipa E-BOX, ki je pripravila rešitev, s katero nam ne bo več treba odpirati praznih poštnih nabiralnikov (Lipičnik, Bohinc, Munoz, Baron, A. Baron, K. Baron in Majal).

Več informacij o tekmovanju je na voljo na spletni strani: Postartup.si.
 

O Postartupu

Pošta Slovenije v okviru delovne skupine POSTARTUP ponuja v uporabo največjo fizično in informacijsko infrastrukturo kot edinstveno okolje za razvoj in testiranje novih storitev in rešitev. POSTARTUP je namenjen tudi testiranju novih poslovnih modelov, ki temeljijo na novih in distruptivnih tehnologijah, delitveni ekonomiji, obsežnih podatkih, IoT, M2M ter umetni inteligenci. Predstavlja okolje, v katerem lahko podjetja varno preizkušajo nove pristope in tehnologije, s katerimi bodo izvedla digitalno transformacijo ter izboljšala uporabniško izkušnjo.


 
 
 
 
 

Kontakt za medije

pr@posta.si

Materiali za medije

 •  
 •  
 •