Sporočila za medije

Pred Bolnišnico Topolšica izvedena zaključna faza leta brezpilotnega letalnika v okviru poskusne dostave krvnih vzorcev

Datum objave: 13.07.2021

Potem ko je Pošta Slovenije v začetku junija izvedla prvi poskusni let z brezpilotnim letalnikom – dronom in v zaključni fazi leta dostavila pošiljko Poštarskemu domu na Vršiču, nadaljuje z začrtanimi aktivnostmi pri razvoju možnosti dostave z brezpilotnimi zrakoplovi v okviru možnosti, ki jih omogoča nova zakonodaja EU. Skupaj s  Splošno bolnišnico Topolšica je danes predstavila možnost dostave krvnih vzorcev za potrebe laboratorijske diagnostike, ki pomeni boljšo dostopnost laboratorijske diagnostike širšemu krogu uporabnikov/bolnikov. Pred Bolnišnico Topolšica je bila izvedena zaključna faza leta brezpilotnega letalnika v okviru poskusne dostave krvnih vzorcev iz ZD Nazarje v laboratorij Bolnišnice Topolšica. Poleg direktorja Bolnišnice Topolšica Jurija Šorlija in začasnega generalnega direktorja Pošte Slovenije Tomaža Kokota, sta se dogodka med drugim udeležila tudi  državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo RS Aleš Mihelič ter državni sekretar na  Ministrstvu za zdravje RS mag. Franc Vindišar.

Kot je Pošta Slovenije že napovedala v začetku junija, nadaljuje z aktivnostmi na področju raziskovanja brezpilotnih tehnologij. V tem segmentu želi kot največji logist v državi celotno področje uporabe brezpilotnih tehnologij pripeljati do točke, kjer bo lahko komercialno izvajala najrazličnejše tipe dostav na varen, hiter in zanesljiv način.

Nova zakonodaja EU, ki ureja področje sistemov brezpilotnih zrakoplovov, na široko omogoča tudi letenje z brezpilotnimi zrakoplovi na večjih razdaljah. Čeprav je v zakonodaji natančno določeno, kakšni so pogoji za letenje na daljših razdaljah, so takšni leti v praksi izvedljivi v omejenem obsegu, saj v EU še ni izdelanih ustreznih standardov, s pomočjo katerih bi certificirali brezpilotne zrakoplove za izvajanje operacij s srednjim in visokim tveganjem. Zaradi pritiska  industrije se standardi pospešeno razvijajo, zato lahko v kratkem pričakujemo prve brezpilotne zrakoplove, ki bodo skladni z novimi pravili.

»V Pošti Slovenije kot največjem logističnem podjetju v državi prepoznavamo tržni potencial uporabe brezpilotnih letalnikov pri dostavi najrazličnejših pošiljk, ob  tem pa se zavedamo zakonodajnih, organizacijskih in tehnoloških izzivov, ki jih bomo srečevali na tej poti. Kljub temu smo odločeni, da bomo med prvimi v EU pripravili vse potrebno za uporabo brezpilotnih letalnikov po novi evropski zakonodaji. Trenutno smo v fazi ustanavljanja konzorcija več državnih podjetij, ki tehnologijo brezpilotnih letalnikov že uporabljajo za lastne potrebe oziroma prepoznavajo koristi novih tehnoloških možnosti dostave,« ob današnji predstavitvi poudarja začasni generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot.

V Bolnišnici Topolšica že vrsto let sledijo sodobnim rešitvam na področju digitalizacije v zdravstvu. Za svoje dosežke so leta 2019 prejeli nagrado CIO za digitalno preobrazbo leta. Podlaga za nagrado je bila izvedba digitalizacije medicinskih dokumentov v bolnišnici. »V nadaljevanju razvoja smo digitalizirali vse procese v bolnišnici, vključno z digitalno temperaturno listo, zaradi česar smo vodilna in hkrati referenčna ustanova na tem področju v Sloveniji. Digitalizacijo vidimo kot ključno orodje pri zagotavljanju varnosti bolnikov in doseganju najvišje stopnje kakovosti njihove obravnave. Z načini transporta biološkega materiala, zlasti s transportom s pomočjo brezpilotnih letalnikov, se aktivno ukvarjamo od leta 2019. V takem transportu vidimo varen in hiter način za dostavo bioloških vzorcev na mesto analize in s tem pospešitev hitrosti obravnave,« poudarja direktor Bolnišnice Topolšica Jurij Šorli.

»Tukaj ne gre samo za brezpilotne letalnike, ampak za vse, kar je treba zagotoviti, da so operacije povsem varne za vse udeležence v procesu, zanesljive in hitre – od logistike, najave upravljavcem zračnega prostora, zavarovanj, vzletišč do komunikacij ipd. Ta segment inovacij v Pošti Slovenije je eden manjših koščkov celotnega inovacijskega mozaika. V sklopu razvojno-raziskovalnih inovacijskih aktivnosti peljemo več iniciativ, kjer raziskujemo in postopoma uvajamo discipline strojnega učenja, umetne inteligence in robotizacije. S tem rešujemo različne izzive, kot so optimizacija logističnih procesov, avtomatizirana paketna predelava, humanizacija delovnega okolja, uvedba avtonomnih robotov, nove IT-storitve in druge rešitve, prijazne do uporabnikov,« navaja direktor Inovacij v Pošti Slovenije Kristijan Perčič.

Onedrone d.o.o. je podjetje z dolgoletnimi izkušnjami na področju brezpilotnih zrakoplovov, ki je med prvimi v Evropi pridobilo operativno dovoljenje za izvajanje operacij s sistemi brezpilotnih zrakoplovov v »posebni« kategoriji, kjer so že danes mogoči tudi leti na daljavo, izven vidnega polja pilota. Takšne lete je možno izvajati nad redko poseljenimi območji v zaprtem zračnem prostoru ali pa z uporabo vizualnih opazovalcev, kar je manj praktična rešitev. V partnerstvu s Pošto Slovenije skrbi za izvajanje operacij skladno z veljavno zakonodajo in aktivno sodeluje pri načrtovanju naslednjih korakov, ki bodo pripeljali do uporabe brezpilotnih zrakoplovov za dostavo pošiljk v vsakdanjem življenju.


»V Sloveniji smo med prvimi v EU začeli uporabljati in izvajati operacije s sistemi brezpilotnih zrakoplovov v posebni kategoriji, kar nam daje odlično izhodišče za nadaljevanje aktivnosti na tem področju. Geografska raznolikost, povezanost ključnih podjetij v državi in sodelovanje državnih organov bi lahko Slovenijo in njena podjetja postavilo na vodilni položaj na področju uporabe brezpilotnih zrakoplovov v EU. Koraki, ki jih moramo storiti, so: začetek načrtovanja zračnega prostora (U-space), ki bo omogočil avtomatsko letenje brezpilotnih zrakoplovov na večjih razdaljah; določitev zaprtih območij zračnega prostora, v katerih bo možno testno letenje brezpilotnih zrakoplovov na večjih razdaljah, in pomoč slovenskim proizvajalcem brezpilotnih zrakoplovov, ki bodo po vzpostavitvi potrebnih standardov s svojimi izdelki lahko konkurirali na zahtevnem EU- in svetovnem trgu,« pa poudarja Janez Nebec, vodja letalskih operacij in izobraževanj v podjetju OneDrone.

Video, izjave in fotografije so na voljo tukaj.


 
 
 
 
 

Kontakt za medije

pr@posta.si

Materiali za medije

  •  
  •  
  •