Sporočila za medije

Poštne poslovalnice postale Demenci prijazne točke

Datum objave: 19.09.2022

Pošta Slovenije je v svetovnem mesecu Alzheimerjeve bolezni za nekatere poštne poslovalnice prejela naziv Demenci prijazne točke. V sodelovanju z Združenjem Spominčica so Demenci prijazne točke postale pošte 1101 Ljubljana, 2101 Maribor, 3101 Celje in 6101 Koper. Do konca letošnjega leta naj bi združenje Spominčica po vsej Sloveniji odprlo skupaj že okrog 400 Demenci prijaznih točk. V mesecu septembru po vsem svetu potekajo dejavnosti ozaveščanja javnosti o demenci, ki je tiha epidemija sodobnega časa.

Združenje Spominčica si z Demenci prijaznimi točkami prizadeva sooblikovati demenci prijazno okolje, da osebam z boleznijo omogoči aktivno vključevanje v družbo, jim zagotavlja razumevanje in podporo. Tudi Pošta Slovenije v sodelovanju z združenjem izvaja različne dejavnosti za ozaveščanje o tej bolezni in odpravljanje stigme, ki je nemalokrat povezana s to boleznijo.

Predsednica Združenja Spominčica Štefanija L. Zlobec je ob podelitvi naziva povedala: »Oblikovanje demenci prijaznega okolja in s tem izboljšanje kakovosti bivanja osebam z demenco in njihovim svojcem je eno od glavnih poudarkov Alzheimer Europe (AE) in Alzheimer´s Disease International (ADI). Veseli nas, da se nam je tudi Pošta Slovenije pridružila pri tem poslanstvu. Namen Demenci prijaznih točk je sooblikovati demenci prijazno okolje, da osebe z demenco spodbujamo k aktivnemu vključevanju v družbo, jim zagotavljamo razumevanje in podporo. Tako lahko živijo kakovostno in samostojno, prispevajo k skupnosti, ohranjajo svojo socialno mrežo, dostopajo do storitev, ki so jih vajene in jih potrebujejo.«

»Zaposleni v poštnih poslovalnicah, ki odslej nosijo naziv Demenci prijazne točke, so se dodatno izobraževali na temo bolezni in imajo informacije za pomoč osebam z demenco. Prepoznali bodo osebe z demenco, jim po potrebi pomagali, s tem pa poskrbeli za ohranjanje njihovega dostojanstva in spodbujali demenci prijazno družbo je pojasnila direktorica poslovne enote Maribor Pošte Slovenije Nataša Hakl.

Pošta Slovenije bo v tem mesecu poskrbela, da osnovne informacije o bolezni in prepoznavanju demence ter o združenju najdejo pot v prav vsako slovensko gospodinjstvo. Ob tem so že v vseh poštnih poslovalnicah septembra nameščeni plakati z informacijami o demenci, okoli 500 zaposlenih bo 21. septembra, na svetovni dan Alzheimerjeve bolezni, v znak podpore nosilo vijolično pentljo, ki je svetovni simbol ozaveščanja o demenci. Združenje Spominčica, ki že skoraj 25 let skrbi za podporo osebam z demenco in njihovim svojcem, je te dni pozvalo novinarje, ki opravljajo izjemno pomembno vlogo pri ozaveščanju javnosti o družbeno pomembnih temah, da si ta dan pripnejo vijolično pentljo, ki so jo prejeli po pošti.

Demenca je ena hujših bolezni sodobne družbe, ki v evropskem in svetovnem merilu dosega razsežnost pandemije. Zaradi strmega naraščanja števila bolnikov z demenco je bolezen prepoznana kot ena izmed največjih zdravstvenih izzivov 21. stoletja. Bolezen v povprečju traja od 10 do 15 let, zdravila zanjo pa še ni.

 

Kontakt za medije

pr@posta.si

Materiali za medije

  •  
  •  
  •