Sporočila za medije

Podpora kandidaturi slovenskega predstavnika Marjana Osvalda za namestnika generalnega direktorja Svetovne poštne zveze

Datum objave: 23.06.2021

Z diplomatskim dogodkom izražata Vlada Republike Slovenije in Pošta Slovenije podporo kandidaturi Marjana Osvalda, svetovalca poslovodstva v Pošti Slovenije za področje mednarodnih odnosov, za namestnika generalnega direktorja Svetovne poštne zveze. Volitve generalnega direktorja in njegovega namestnika bodo avgusta v Abidžanu, glavnem mestu Slonokoščene obale.

Na fotografiji (od leve proti desni): državni sekretar Ministrstva za zunanje zadeve dr. Stanislav Raščan, svetovalec poslovodstva Pošte Slovenije Marjan Osvald ter začasni generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot

Vlada Republike Slovenije podpira kandidaturo slovenskega predstavnika za namestnika Svetovne poštne zveze (SPZ) ter verjame, da bi lahko v primeru izvolitve pomembno prispeval k učinkovitemu delovanju in ugledu organizacije, kar je na današnjem dogodku za tukajšnji diplomatski zbor potrdil tudi državni sekretar Ministrstva za zunanje zadeve dr. Stanislav Raščan. Ob tem se je zahvalil vsem državam, ki so že izrazile podporo kandidaturi in pozval k podpori še ostale.

Slovenski kandidat Marjan Osvald poudarja zavezo transparentnosti, odgovornosti in dobremu upravljanju organizacije ter podpira decentralizacijo SPZ. Številni sogovorniki ga ocenjujejo kot prepoznavnega, kompetentnega in cenjenega strokovnjaka ter odličnega poznavalca mednarodnega poštnega okolja.

Kot odličnega kandidata podpira Marjana Osvalda tudi začasni generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot. »Gospod Osvald je dejansko precej bolj znan v svetu kot v Sloveniji. Že tretji mandat je izvoljeni član upravnega odbora Združenja evropskih javnih poštnih operaterjev (PostEurop). Pred leti je bil ustanovni član Združenja mediteranskih poštnih operaterjev (Postal Union of Mediterranean), kjer je prav tako član upravnega odbora. Verjamem, da bo na volitvah v Abidžanu avgusta uspel,« poudarja začasni generalni direktor.

Svetovna poštna zveza (SPZ) je druga najstarejša mednarodna organizacija na svetu, ki združuje več kot 700.000 pošt po vsem svetu ter zagotavlja eno najbolj razvejanih svetovnih omrežij. Ustanovljena je bila leta 1874 v Švici in ima svoj sedež v Bernu. Njena naloga je koordiniranje poštnih politik in poštnih sistemov med 192 državami članicami. Leta 1948 je postala specializirana agencija Organizacije združenih narodov (OZN) in prispeva k razvoju politike in aktivnosti OZN, ki so direktno povezane s pospeševanjem socialnega in ekonomskega razvoja.

Za generalnega direktorja SPZ se potegujejo: kandidat Japonske Masahiko Metoki, kandidat Švice Pascal Clivaz in kandidat Belgije Jack Hamande. Poleg Marjana Osvalda so kandidati za namestnika generalnega direktorja še kandidat Kameruna Younousse Djibrine, kandidatka Argentine Marcela Maron in kandidat Ukrajine Vladislav Dubenko.


 
 
 
 
 

Kontakt za medije

pr@posta.si

Materiali za medije

  •  
  •  
  •