Novice

Obisk veleposlanika Republike Albanije

Datum objave: 11.06.2021

V četrtek, 10. junija 2021, se je na obisku pri začasnem generalnem direktorju Pošte Slovenije Tomažu Kokotu mudil veleposlanik Republike Albanije, Njegova ekscelenca llumb Qazimi.

Pogovori so potekali v prijetnem vzdušju. Glavni temi sta bili gospodarsko sodelovanje in možnost izdaje skupne poštne znamke z Albansko pošto. Skupne izdaje znamk dveh ali več držav veljajo sicer za veliko zanimivost in posebnost v svetu filatelije. Na znamki, ki jo z enakim motivom torej izdata dve ali več poštnih operaterjev, so tako skupne značilnosti obeh držav: kulturne, zgodovinske, naravne ipd.

V Sloveniji smo dobili prvo skupno izdajo znamk leta 2000, ko so ob 45-letnici izdajanja znamk EUROPA vsi izdajatelji teh znamk uporabili isti motiv, stolp iz zvezd. O skupni izdaji lahko govorimo tudi ob znamki, ki je izšla leto pozneje in je zaznamovala leto dialoga med civilizacijami.

Izmed vseh skupnih izdaj, ki jih je imela Pošta Slovenije, velja izpostaviti skupno izdajo kar 5 poštnih operaterjev maja 2017 ob 300. obletnici rojstva Marije Terezija. Blok z znamko so tako izdale Avstrija, Ukrajina, Hrvaška, Madžarska in Slovenija – s skupno znamko smo tako prav na pobudo Pošte Slovenije povezali države, ki so bile povezane v času Marije Terezije.

S skupno izdajo dveh znamk smo povezali tudi dve alpski državi: Slovenijo in Liechtenstein na temo »Alpe kot življenjski prostor«. Motiv slovenske znamke je bila Velika Planina, znamka Liechtensteina pa je prikazovala dolino Malbun.

Izdajo smo tudi znamko z Argentino, posvečeno slovensko-argentinskemu arhitektu Viktorju Sulčiču, soavtorju znamenite živilske tržnice Abasto v Buenos Airesu.

Seveda tudi vse skupne izdaje znamk spremljajo medijske in druge predstavitve.                                  

Skupne izdaje si lahko ogledate v galeriji v zavihku znamke in filatelija na naši spletni strani.

Poštna znamka (posta.si)

 


 
 
 
 
 

Kontakt za medije

pr@posta.si

Materiali za medije

  •  
  •  
  •  
Posita IPPS Moj Paket PS Logistika EPPS Intereuropa