Na IT-šprintu več kot 80 inovatorjev

Datum objave: 24.01.2020


​V poštnem logističnem centru v Mariboru že drugi dan poteka  IT–šprint Pošte Slovenije, kjer prek 80 študentov in dijakov ter razvijalcev iz inovativnih zagonskih in uveljavljenih podjetij ustvarja digitalne rešitve in storitve na osnovi umetne inteligence in računalništva v oblaku. Tekmovalne ekipe pri snovanju pametnih digitalnih storitev, kot so NETFLIX, Youtube, Siri in Alexa uporabljajo najsodobnejše oblačne tehnologije Microsoft Azure, ki jih zagotavlja Pošta Slovenije prek svojega podatkovnega središča, storitve projekta X5Gon, kjer sodeluje Pošta Slovenije skupaj z Inštitutom »Jožef Stefan«, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport in mednarodnimi partnerji ter block-chain storitve Oxcert. Organizatorji pričakujejo, da bodo ekipe do konca tekmovanja pripravile zasnovo za vsaj 15 novih rešitev na področjih poenostavitve iskanja in uporabe učnih vsebin v različnih jezikih, podpore pri e-poučevanju, vključevanja ranljivih skupin ter brezpapirnega poslovanja. Na Pošti Slovenije načrtujejo, da bo IT-šprint postal tradicionalno tekmovanje na področju umetne inteligence, še posebej glede strateško vlogo umetne inteligence na državni ravni, o kateri priča tudi uvrstitev razprave o umetni inteligenci med prednostne naloge Slovenije med predsedovanjem Svetu EU v drugi polovici leta 2021.

»Pošta Slovenije podpira vizijo, da postane Slovenija svetovno prepoznana na področju visokih tehnologij, še posebej pri umetni inteligenci, kjer imamo že sedaj najvišje število raziskovalcev na prebivalca na svetu. Trendom sledimo na različne načine, od vlaganj v lastno informacijsko infrastrukturo, ki jo ponujamo trgu v obliki oblačnih storitev, do sodelovanja na razvojno-raziskovalnih projektih s področja umetne inteligence z razvojnimi partnerstvi in s podporo zagonskim podjetjem, ki ustvarjajo napredne digitalne rešitve za pametno družbo, gospodarstvo in javno upravo,« je povedal Iztok Renčelj, direktor divizije IKT rešitve v Pošti Slovenije.

Na področju umetne inteligence Pošta Slovenije že vrsto let tesno sodeluje z Laboratorijem za umetno inteligenco iz Instituta Jožef Stefan pri razvoju novih rešitev za logistiko in odprto izobraževanje ter naprednih storitev za analiziranje podatkov. V sklopu aktivnosti sta kot partnerja pridobila raziskovalna sredstva iz dveh EU-projektov Horizon 2020 v vrednosti 8,5 milijona evrov. Sodelovanje sta pred dvema letoma razširila tudi pri vzpostavljanju in podpori inovativnih podjetij in rezultatov raziskovalnih projektov na oblačni infrastrukturi Pošte Slovenije.

»Pošta Slovenije zaradi značilnosti poslovanja, ki vključuje tudi logistično ter IT-infrastrukturo, omogoča razvoj vrste novih rešitev ter ustreznih poslovnih modelov. Prav kombinacija inovacij IJS ter infrastrukture Pošte Slovenije je recept za uspeh na globalnem trgu rešitev umetne inteligence«, je povedal Mitja Jermol, vodja Centra za prenos znanja na področju informacijskih tehnologij na Institutu Jožef Štefan ter nosilec UNESCO katedre o odprtih tehnologijah za prosto dostopne izobraževalne vire in odprto učenje.

Poštin inovacijski šprint je pripravila ekipa POSTARTUP Skupine Pošta Slovenije, ki vključuje strokovno usposobljene posameznike za različna področja in za delo s startupi. Zaradi želje po vključitvi čim večjega inovacijskega potenciala tekmovanje poteka v dveh kategorijah, za študente in dijake ter za zagonska in že uveljavljena IT-podjetja. V posameznih tekmovalnih skupinah sodeluje do pet članov, ki jim pri viharjenju idej in oblikovanju rešitev pomaga 11 mentorjev. Glavna nagrada za študente in dijake je sodelovanje na mednarodnem šprintu v Parizu, ki bo 24. in 25. februarja 2020, za zagonska in že uveljavljena IT-podjetja pa sodelovanje s Pošto Slovenije oziroma s partnerskimi podjetji (Microsoft, HPE, Lancom, Oxcert, Institut Jožef Stefan, Tovarna podjemov) pri razvoju skupnega produkta.

»Pošta Slovenije je zgradila enega najboljših informacijskih okolij za podporo poslovanju ter za razvoj in delovanje novih digitalnih rešitev in storitev. Vzpostavili smo tudi celovito podporno okolje za prenos inovacij v razvoj in ponudbo, od inkubatorja do mentorstva zagonskim podjetjem. Z IT-šprintom se želimo še bolj povezati s posamezniki in z razvojnimi ekipami ter jim pomagati pri realizaciji njihovih idej, ki temeljijo na uporabi najsodobnejših tehnologij, kot so umetna inteligenca, IoT, digitalno sodelovanje«, je povedal Kristijan Perčič, vodja tekmovanja in svetovalec za inovacije, POSTARTUP Skupine Pošta Slovenije.

IT-šprinti, delavnice in podobno dokazujejo, da se Pošta Slovenije intenzivno spreminja v enega najbolj inovativnih podjetij na domačem in širše na srednjeevropskem trgu. Poleg tega prispeva k hitrejši realizaciji inovacij na področju umetne inteligence ter prenosu teh rešitev na svetovni trg prek sodelovanja z različnimi deležniki doma in v svetu in prek lastnih poslovnih povezav ter podporne infrastrukture.

IT-šprint Pošte Slovenije se bo končal danes, 24. januarja, ob 18. uri, z javno predstavitvijo projektov in razglasitvijo zmagovalcev. 

 

O Postartupu

Pošta Slovenije v okviru delovne skupine POSTARTUP ponuja v uporabo največjo fizično in informacijsko infrastrukturo kot edinstveno okolje za razvoj in testiranje novih storitev in rešitev. POSTARTUP je namenjen tudi testiranju novih poslovnih modelov, ki temeljijo na novih in distruptivnih tehnologijah, delitveni ekonomiji, obsežnih podatkih, IoT, M2M ter umetni inteligenci. Predstavlja okolje, v katerem lahko podjetja varno preizkušajo nove pristope in tehnologije, s katerimi bodo izvedla digitalno transformacijo ter izboljšala uporabniško izkušnjo.


Posita IPPS Moj Paket PS Logistika EPPS Intereuropa