Novice

Kako si poenostavite spletni nakup iz tretjih držav

Datum objave: 12.11.2021

Za blago, ki v Slovenijo prihaja iz tretjih držav, veljajo od 1. julija 2021 naprej nova pravila. Za uvoz blaga majhne vrednosti, tj. do 22 EUR, ne velja več oprostitev plačila DDV, zato se za vse pošiljke obračuna 22-odstotni DDV. Še vedno pa so pošiljke vrednosti do 150 EUR oproščene plačila carine.

Ne glede na vrednost blaga v pošiljki je treba ob uvozu opraviti carinske formalnosti in obračunati DDV, pri čemer se carinski postopek plača Pošti Slovenije, znesek obračunanega davka pa FURS-u.


Pošiljke z darili, brezplačnim blagom, namenjenim izključno osebni uporabi, ki jih ena fizična oseba pošilja drugi fizični osebi, so do vrednosti 45 EUR še vedno oproščene plačila carinskih dajatev. Vseeno pa je zanje treba opraviti carinske postopke in poravnati storitev carinskega posredovanja.

DDV lahko pri določenih spletnih platformah poravnate že ob nakupu, kar pomeni, da se ob prihodu pošiljke v Slovenijo izvedejo le storitve carinskega posredovanja. V tem primeru mora prodajalec v elektronski obliki zagotoviti ustrezen podatek o obračunanem DDV.

Pošta Slovenije spletne kupce o prejeti pošiljki obvešča elektronsko, s klasično pošto pa le v primeru, da pošiljatelj ni posredoval njihovega elektronskega naslova ali številke mobilnega telefona.

Vse podatke, potrebne za izvedbo carinskih formalnosti za sprostitev blaga oz. spletnega nakupa v prosti promet, kupec vnese v posodobljeni Portal Uvoz, ki omogoča tudi spletno plačilo obračunanega DDV ter carinskih dajatev in storitev carinskega posredovanja, s čimer še dodatno pohitrimo postopek prejema pošiljke. Če se kupec ne odloči za spletno plačilo, lahko prej navedene stroške plača ob vročitvi pošiljke.


 
 
 
 
 

Kontakt za medije

pr@posta.si

Materiali za medije

  •  
  •  
  •