Kako pripraviti pošiljko da med njenim prenosom ne pride do poškodb

Datum objave: 22.07.2016

Kljub temu, da letno prenesemo več kot 160 milijonov pošiljk, občasno pride do primerov, ko pošiljke niso vročene ali pa se poškodujejo. Zavedamo se, da tudi mi delamo napake, so pa v porastu primeri, ko do nevročitve ali poškodbe pride zaradi nepravilnosti pri pripravi pošiljke.

Pripravili smo vam nekaj nasvetov, ki bodo pripomogli k temu, da bomo vaše pošiljke lahko v najkrajšem času kvalitetno prenesli do naslovnika.

 

Posebno pozornost namenite embalaži

Posebno pozornost namenite embalaži  

Priporočamo uporabo embalaže iz valovitega kartona, ki jo izberite na podlagi velikosti vsebine pošiljke. Premalo polne škatle se lahko namreč stisnejo, preveč polne razpadejo ter se njihova vsebina raztrese v fazi prenosa, poškoduje pa lahko tudi ostale pošiljke.

Svetujemo, da pred uporabo embalaže preverite njene lastnosti in specifikacije. Prepričajte se, da embalaža ni poškodovana, saj rabljene oz. poškodovane škatle izgubijo med 30 in 60 odstotkov svoje trdnosti.

 

Poskrbite, da se pošiljka med prenosom ne odpre

Poskrbite, da se pošiljka med prenosom ne odpre  

Za zapiranje pošiljke lahko uporabite varnostno nalepko, lepilni trak ali drugo učinkovito zapiralno sredstvo.

Če je pošiljatelj pravna oseba, mora pri uporabi varnostne nalepke ali lepilnega traku, na pošiljko odtisniti štampiljko ali faksimile podpisa; če je pošiljatelj fizična oseba, pa se mora podpisati. Deli odtisa oz. podpisa morajo biti vidni na varnostni nalepki oz. lepilnem traku in na ovitku embalaže paketa.

Poleg varnostnih nalepk lahko na pošti kupite tudi kakovosten prozoren lepilni trak za pakiranje. Za lažje nameščanje lepilnega traku predlagamo uporabo ročnega ovijalca za lepilni trak, ki ga prav tako lahko kupite na pošti.

 

Zapolnite prazen prostor s polnilom in zaščitnim materialom

Zapolnite prazen prostor s polnilom in zaščitnim materialom  

Na dno škatle položite vsaj 5 cm debelo plast polnila. Upoštevajte, da zahtevajo občutljivi in težji deli več ublažitve na dnu, ob strani ter na vrhu škatle. Ves prazen prostor zapolnite z dodatnim polnilom, plast polnila pa naj bo tudi na vrhu uporabljene embalaže.

Za zaščito vsebine pošiljke lahko na pošti kupite folijo z mehurčki.​

Posita IPPS Moj Paket PS Logistika EPPS Intereuropa