Glasovanje za najlepšo znamko EUROPA

Datum objave: 09.05.2022

Poštni operaterji smo v letošnjem letu na znamkah serije Europa predstavili za posamezno državo značilne zgodbe, mite in legende.

Slovenija se predstavlja z znamko kralja Matjaža, ki je sicer znan tudi Madžarom, Slovakom, Romunom in Hrvatom. V Sloveniji je značilna pripoved o kralju Matjažu, ki s svojo vojsko spi pod pod Peco … in ko se bo zbudil in se spet pojavil, se bodo za ljudi vrnili dobri časi. Zdi se, da bo še dolgo spal!

Za slovensko znamko lahko do septembra 2022 glasujete na tej povezavi.

Poštne znamke EUROPA izdajajo evropski poštnih operaterji. Njihov osnovni namen je povezati evropske države tudi s skupnimi zgodbami na znamkah. Poleg povezovanja držav imajo znamke serije Europa še eno pomembno poslanstvo: z njihovo pomočjo lahko namreč bolje spoznavamo značilnosti posameznih evropskih držav, odkrivamo podobnosti in razlike v naravnih, kulturnih in zgodovinskih značilnostih, ali pa nas preprosto le spodbudijo, da poiščemo na zemljevidu kakšen evropski kraj, ki nam je bil dotlej morda nepoznan. Kakorkoli: cilj, da bi tudi s pomočjo poštnih znamk različnih evropskih operaterjev spoznavali bogato in raznoliko Evropo, je več kot dosežen. 

Znamke serije Europa so pričele izhajati že leta 1956, zadnja leta pa se prav na dan Evrope, 9. maja, odpre tudi spletno tekmovanje za najlepšo »Europa«-znamko.

Pošta Slovenije bo znamki serije Europa sicer izdala konec maja in sicer dve znamki, vsako v mali poli z 8 znamkami in vinjeto. Motiva znamk bosta bitje iz bajk Ajdovska deklica ter pravljični junak kralj Matjaž.


 
 
 
 
 

Kontakt za medije

pr@posta.si

Materiali za medije

  •  
  •  
  •