Novice

Pošta Slovenije omogoča brezplačno pošiljanje paketov s humanitarno pomočjo v Ukrajino

Datum objave: 11.03.2022

[Posodobitev] S 1.8.2022 ukinjamo sprejem brezplačnih pošiljk za Ukrajino.


Pošta Slovenije se pridružuje mnogim organizacijam in posameznikom doma in po svetu pri pomoči Ukrajini. Poleg finančne donacije, ki jo je že namenila Rdečemu križu Slovenije, od danes dalje omogoča tudi brezplačno pošiljanje za pakete humanitarne pomoči, namenjene na naslove fizičnih oseb v Ukrajini.

Pošiljatelji, ki bodo želeli poslati pakete s humanitarno pomočjo kot poštne pošiljke na vnaprej znane naslove fizičnih oseb v Ukrajino, morajo pakete ustrezno označiti z velikimi tiskanimi črkami z oznako HUMANITARIAN AID (ГУМАНИТАРНАЯ ПОМОЩЬ) ter jih ustrezno zapakirati v kakovostno embalažo s primerno notranjo ovojnino, da bo vsebina dobro zaščitena. Posamezna fizična oseba lahko naenkrat odda največ tri pakete.

Pošiljatelji lahko v paketih humanitarne pomoči pošiljajo hrano v originalni embalaži (npr. konzervirano hrano, juhe iz vrečke, testenine, riž, moko, otroško hrano in hrano za dojenčke, čaj, instant kavo, oreščke), zdravila in medicinske pripomočke (npr. gaze, komplete prve pomoči, plenice, protibolečinske tablete, razkužila za rane), higienske pripomočke, oblačila in obutev, ni pa dovoljeno pošiljati tekočin,  alkohola in orožja.

Vrednost paketov je lahko do 70 EUR.  Pošiljatelj mora izpolniti tudi carinski obrazec. V Ukrajini bodo za pošiljke s humanitarno pomočjo izvajali enostavne carinske postopke.

Pošta Slovenije bo pakete s  humanitarno pomočjo odpravljala s cestnim prevozom prek Avstrije in Slovaške. Zaradi vojnih razmer so roki prenosa daljši. Ukrajinska pošta se dnevno prilagaja razmeram v državi. Na območja, kjer potekajo vojaški spopadi, je dostava pošiljk začasno ustavljena, poštni promet v ostalih območjih deluje prilagojeno.


Zaradi vojnih razmer v Ukrajini nacionalni poštni operater ne zagotavlja dostave pošiljk po celotnem ozemlju države. Za lažje spremljanje situacije glede možnosti pošiljanja je ukrajinska pošta pripravila seznam poštnih številk, kjer dostava ni mogoča.
Seznam poštnih številk  

Kontakt za medije

pr@posta.si

Materiali za medije

  •  
  •  
  •