Novice

6. forum malih in otoških pošt tokrat v Ljubljani

Datum objave: 18.05.2023

Pošta Slovenije je od 15. do 18. maja 2023 gostila 6. poštni forum malih in otoških pošt, ki je v Ljubljano pripeljal najvišje predstavnike poštnih operaterjev iz Evrope, Afrike, Karibov in Arabskega polotoka.

Več kot 40 predstavnikov tujih poštnih operaterjev in ponudnikov tehnoloških rešitev je na različnih delavnicah izmenjalo mnenja in izkušnje ter predstavilo rešitve, s katerimi se spoprijemajo z izzivi v poslovnem okolju.

Poštni sektor se naglo spreminja in spremembe najbolj korenito vplivajo prav na male pošte. Hiter tehnološki razvoj, močna konkurenca mednarodnih podjetij, rast stroškov obratovanja, digitalizacija, padec števila pisemskih pošiljk in upočasnjena rast paketnih pošiljk zahtevajo nagle spremembe v poslovanju.

»Tako kot večina nacionalnih poštnih operaterjev je tudi Pošta Slovenije danes v procesu preoblikovanja. S prihodom novih tehnologij in novih prebojnih poslovnih modelov se poštna pokrajina spreminja hitreje kot kadarkoli prej. Vsi smo prisiljeni preučiti svoje poslovne modele in najti načine, kako preživeti in uspevati v tem novem poslovnem okolju. Kar deluje dobro za velike poštne operaterje, morda ni primerno za majhne, kot smo mi. Zaradi tega sta tesno poslovno sodelovanje med malimi operaterji in izmenjava idej  zelo pomembni,«  je ob tej priložnosti poudarila članica poslovodstva Pošte Slovenije Ivana Vrviščar.

Na forumu so bile izpostavljene teme, kot so strateška usmeritev pošt, dobičkonosnost poslovanja,  izzivi, ki jih prinaša trajnostni vidik poslovanja, regulatorne spremembe in njihove posledice ter inovativne rešitve, ki poštam pomagajo pri prilagajanju na spremembe na trgu. Pošte vse bolj iščejo svoje priložnosti na trgu logističnih storitev, kjer se povezujejo z logističnimi partnerji s ciljem  integrirane ponudbe logističnih storitev, ki bo omogočala hitrejše izvajanje in boljšo kakovost storitev.

V sklopu foruma je bil organiziran ogled poštnega logističnega centra v Ljubljani in predstavitev delovanja nove sortirne naprave. Ta bo že junija optimizirala poslovanje z avtomatiziranim usmerjanjem in hitrejšim ter večjim pretokom pošiljk pri razvrščanju in nadaljnji obdelavi. Udeleženci so bili navdušeni tudi nad rešitvami Pošte Slovenije za obdelavo mednarodnih pošiljk v prispetju. Prihodnost poštnega sektorja je tesno povezana z razmahom spletne trgovine in vse večjimi potrebami po integriranih logističnih storitvah, zato bo osredotočenost na kakovostno izvajanje storitev ključ do uspešnega poslovanja tudi v prihodnje.


http://pregled.posta.si/o-posti-site/PublishingImages/Slike%20novice/forum01.jpg

Kontakt za medije

pr@posta.si

Materiali za medije

  •  
  •  
  •