Sporočila za medije

Prva znamka iz nove serije Slovenci po svetu posvečena Slovencem v Argentini

Datum objave: 07.11.2017

Motivi znamk  nove serije Slovenci po svetu  bodo predstavljali izbrane značilnosti okolij v svetu, kjer živijo slovenski izseljenci in kjer še danes, tudi pri mladih generacijah, živijo slovenski jezik, kultura in pripadnost. Največ naših rojakov živi v ZDA, Argentini, Kanadi, Avstraliji, in Nemčiji.

 

Prva znamka iz te serije bo posvečena Slovencem v Argentini. Pobudo za izdajo znamke je podal slovenski urednik, novinar in literarni zgodovinar Mirko Vasle,  ki živi in dela v Argentini in je v radijski oddaji »Okence v Slovenijo« poslušalce povabil k sodelovanju na natečaju za zbiranje predlogov motiva, ki bi kar najbolje prikazal vez med Slovenci v matični domovini in v Argentini. Med prispelimi motivi je bil tudi predlog, ki je ponazarjal kulinarične značilnosti obeh držav: argentinski čaj mate ter slovensko potico. Ta predlog je bil hkrati tudi podlaga za pripravo končnega motiva znamke.

 

Znamko iz serije Slovenci po svetu  spremljata ovitek in žig prvega dne, ki bo na dan izida v uporabi na pošti 1101 Ljubljana.  Znamka bo izšla v poli s 25 znamkami, njena vrednost pa bo 0,48 EUR in bo naprodaj na vseh slovenskih poštah.

 

Pošta Slovenije je od osamosvojitve pa do danes izdala že skoraj 1200 znamk. Letno izda približno 45 poštnih znamk. Z znamkami, ki so prave male umetnine,  Pošta Slovenije obeležuje slovensko kulturno dediščino, floro in favno, znamenite Slovence ter številne športne in druge pomembne dogodke, zdaj tudi Slovence po svetu. Znamke so odlični promotor naše države, saj bodisi s pomočjo zbiralcev bodisi na pisemskih pošiljkah prepotujejo praktično ves svet.

Kontakt za medije

pr@posta.si

Materiali za medije