Pošta Slovenije in odprte inovacije

Datum objave: 15.04.2019

Pošta Slovenije bo jutri ob 17. uri svečano predala del svojih praznih prostorov na Tržaški cesti 68 v Ljubljani v simboličen najem in uporabo štirim visokotehnološkim zagonskim podjetjem EVENT REGISTRY d.o.o., QLECTOR d.o.o., Solvesall d.o.o., QUINTELLIGENCE d.o.o. in s tem utrdila svoja prizadevanja in dosežene rezultate glede raziskovalno-razvojnega povezovanja, saj se zaveda pomembnosti odprtih inovacij. Ob tem bo predstavila sodelovanje z Institutom "Jožef Stefan" in visokotehnološkimi zagonskimi podjetji. Pošta Slovenije je z vzpostavitvijo lastne raziskovalne skupine pri Agenciji za raziskovalno dejavnost RS tudi uradno postala raziskovalna organizacija.

Razvojno-raziskovalno dejavnost Pošte Slovenije in njeno partnerstvo z javnimi raziskovalnimi organizacijami ter visokotehnološkimi podjetji bodo predstavili mag. Boris Novak, generalni direktor Pošte Slovenije, Iztok Renčelj, direktor Področja prodaje in razvoja informacijskih sistemov Pošte Slovenije, prof. dr. Jadran Lenarčič, direktor Instituta “Jožef Stefan” in mag. Mitja Jermol, Institut "Jožef Stefan", UNESCO katedra o odprtih tehnologijah za prostodostopne izobraževalne vire in odprto učenje. Slavnostni govornik bo minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo.

Pošta Slovenije nadaljuje svojo digitalno preobrazbo, nadgrajuje in razvija nove storitve ter sledi globalnim trendom, zato v procese logistike vključuje tudi umetno inteligenco, kar izpostavlja tudi generalni direktor Pošte Slovenije mag. Boris Novak: »Čeprav je umetna inteligenca danes novost, se bo v bližnji prihodnosti prelevila v nujnost, česar se na Pošti Slovenije zavedamo. Skladno s tem se Pošta Slovenije povezuje z javnimi raziskovalnimi organizacijami kot je Institut "Jožef Stefan" in z visokotehnološkimi podjetji ter tako gradi na odprtih inovacijah. Čeprav si nekateri Pošto Slovenije še vedno predstavljajo zgolj kot izvajalca univerzalne poštne storitve, je Pošta Slovenije veliko več. Na eni strani ponuja IT storitve kot so digitalna pisarna, digitalno poslovanje in storitve v oblaku za stranke, po drugi strani pa posodablja klasične dostavne in logistične storitve. Logistika bo tako postala bolj proaktivna in napovedna. V Pošti Slovenije verjamemo, da bo umetna inteligenca postala neločljiv del vsakodnevnega poslovanja, kar bo pospešilo pot k proaktivni, napovedni, avtomatizirani in personalizirani prihodnosti«.

Raziskovalno skupino Pošte Slovenije sestavljajo štirje raziskovalci, trije od njih so delno zaposleni na Institutu "Jožef Stefan" in delno na Pošti Slovenije. Z dvema aktivnima raziskovalno razvojnima projektoma v okviru financiranja Obzorje 2020 s strani Evropske komisije, pa se Pošta Slovenije uspešno podaja na pot raziskav in razvoja. Oba projekta vključujeta umetno inteligenco, eden spada v področje e-izobraževanja, drugi pa v področje logistike. Z aktivnima projektoma in z razvojnimi smernicami bo Pošta Slovenije skušala prenoviti postopke (od ročnih do avtonomnih) in storitve (od standardiziranih do personaliziranih).

Po uradnem delu se bo udeležencem pridružila posebna gostja, vrhunska športnica Ilka Štuhec, odličnost v vrhunskem športu namreč zahteva podobno veliko vneme in trdega dela, kot odličnost v znanosti. Nato se bodo zvrstile kratke predstavitve, ki bodo zajele aktivnosti sodelujočih visokotehnoloških podjetij in aktivnosti Pošte Slovenije, povezane z raziskavami, razvojem in inovacijami.

Seznam predstavitev je naslednji:

  1. EVENT REGISTRY d.o.o. (Gregor Leban)
  2. QLECTOR d.o.o. (Blaž Fortuna)
  3. Solvesall d.o.o. (Luka Stopar)
  4. QUINTELLIGENCE d.o.o. (Marko Grobelnik)
  5. IPPS (Janez Zidar, IPPS)
  6. APS Plus, projekt UHAB (Boštjan Gruden, APS Plus)
  7. Raziskovalni oblak (Smiljan Švarc, Pošta Slovenije)
  8. H2020 x5gon (Kristijan Perčič, Pošta Slovenije)
  9. H2020 COG-LO (Alen Kahvedžič, Pošta Slovenije).

Kontakt za medije

pr@posta.si

Materiali za medije