Sporočila za medije

Izšel bo še zadnji sklop letošnjih poštnih znamk

Datum objave: 07.11.2018
Ob tej priložnosti bo v petek, 9. novembra, ob 14. uri, v atriju Pošte Slovenije, na Čopovi ulici 11 v Ljubljani, promocija priložnostne poštne znamke, izdane ob 100. obletnici izida prvih poštnih znamk – Verigarjev.

Verigarji so prve slovenske znamke oziroma serija znamk, ki so izšle kmalu po razpadu Avstro-Ogrske. V Ljubljani jih je novembra leta 1918 zasnoval akademski slikar Ivan Vavpotič. Seriji znamk je skupen motiv sužnja, ki trga verige, koz suženj pa je upodobljen znani orodni telovadec in poznejši dobitnik olimpijske medalje Stane Derganc.

Verigarji
Verigarji
Značilnost teh znamk je, da so nastajale v času pomanjkanja po prvi svetovni vojni, zato so jih tiskali v Ljubljani (in v času stavke jeseni 1919 tudi na Dunaju) na različnih vrstah papirja z različnimi barvnimi odtenki, perforirali na različnih napravah in gumirali z razpoložljivimi lepili. Ob 100. obletnici izida prvih slovenskih poštnih znamk bo Pošta Slovenije izdala znamko v poli po 25 znamk, spremljata pa jo tudi ovitek in žig prvega dne, ki je na voljo na pošti 1101 Ljubljana. Znamka predstavlja portret slikarja Ivana Vavpotiča in motiv ene izmed znamk Verigar.

Kot je že stalnica novembrskih izidov, bodo ponovno izšle tudi štiri redne, praznične znamke na samolepilnem papirju. Tudi letos bosta dve znamki z božičnima in dve z novoletnima motivoma, vse bodo tiskane v polah po 50 znamk ter v zvežčkih s po 12 znamkami. Navedene štiri znamke bodo spremljali tudi pripadajoči ovitki prvega dne.

Kristusovo rojstvo
Koledniki
Pletilski vzorec
Novoletna jelka

Novembra bo izšla še ena serija rednih poštnih znamk, tokrat na temo ekologije. Serija se bo imenovala Skrb za okolje, motivi petih rednih znamk, tiskanih na samolepilnem papirju v polah po 50 znamk, pa bodo: obnovljivi viri energije, čist zrak, voda kot pomembna dobrina, zmanjševanje količine odpadkov ter mikroplastika v morju. Nominale teh znamk bodo 0,05 EUR, 0,10 EUR, 0,20 EUR, 0,35 EUR in 0,50 EUR.

Druga znamka serije Slovenci po svetu bo posvečena Slovencem v ZDA. Znamka bo izšla v poli 25 znamk, njena nominala pa bo 0,52 EUR.

Serijo znamk, s katero obeležujemo 100. obletnico I. svetovne vojne, nadaljujemo z znamko v poli 25 znamk in nominalo 0,52 EUR. Obeležili bomo tudi 100. obletnico bojev Maistrovih borcev za severno mejo. Znamka bo izšla v poli 25 znamk, njena nominala pa bo 0,85 EUR.

Novembra bo izšla tudi znamka v bloku, s katero bomo obeležili mednarodni dan invalidov. Nominala te znamke bo 0,63 EUR. S še eno znamko v bloku bomo obeležili 100-letnico slovenskega baleta. Nominala te znamke bo 1,17 EUR.

Prihajajoč izid pomeni tudi pričetek nove serije znamk z naslovom Kmečke hiše na Slovenskem. Prva znamka v bloku in z nominalo 2,15 EUR bo prikazovala Benkovo hišo.

V seriji znamk Z žlico po Sloveniji bosta tudi tokrat izšli dve znamki v sotisku v poli s 16 znamkami. Znamki prikazujeta jajčne štruklje ter forflcovo župo s češplji, nominala vsake znamke pa bo 1,30 EUR.

Seveda tudi tokratne znamke spremljajo žigi in ovitki prvega dne, več informacij o izidu pa je na voljo na spletni strani www.posta.si in v Biltenu št. 123.


Kontakt za medije

pr@posta.si

Materiali za medije