​​​

 

 

Božič C - božične sladkosti

Božič C - božične sladkosti


Datum izida:12.11.2020 23:00:00
Oblikovanje:Društvo Gurman
Motiv:Božič C – božične sladkosti
Tisk:Agencija za komercijalnu djelatnost d.o.o., Zagreb, Hrvaška
Izvedba:Štiribarvni ofset v samolepilni poli po 50 znamk in v zvežčku z 12 samolepilnimi znamkami
Papir:Pola: 100 g/m2 samolepilni papir; zvežček: 100 g/m2 samolepilni papir
Velikost:
Zobčanje:valoviti izsek
Ilustracija:Društvo Gurman
Fotografija:
Pošta:
Poštna številka:

Božič C - božične sladkosti

<p>​</p><p><strong>Božič – izraziti družinski praznik</strong></p><p>Stilizirana podoba Kristusovega rojstva ali Svete družine na božični znamki nas nagovarja s svojo barvno simboliko, ki sicer ni povsem v skladu s siceršnjimi ikonografskimi pomeni posameznih barv. Kristusova mati Marija je predstavljena v rdeči barvi, ki naj bi predstavljala življenjsko moč, tudi strast. Pomeni čutnost in toplino, kar sta značilnosti vsake matere. Oče Jožef je predstavljen z modro barvo, ki naj bi pomenila razum, mir in modrost. Pravkar rojeni Kristus pa je obarvan rumeno, torej z barvo sonca, ki se vsako leto na novo rodi in umre. Barva izraža optimizem, veselje in svetost. Vsi ti pomeni so lahko tudi primerna razumevanja&#160; sodobnih družinskih življenj.</p><p>&#160;</p><p>Božični čas je tudi čas praznovanja, povezanega s prazničnimi jedmi. Prvotno so tudi te jedi imele izrazito simbolni pomen in so bile pravzaprav značilni darovi. Proti koncu 19. in v 20. stoletju se je začela razvijati značilna praznična kulinarika z najrazličnejšimi sladkarijami, ki so jih začeli obešati na božična drevesca. Ročno ali s pomočjo modelov so oblikovali piškote, pogosto medenjake, ki so jih okrasili z barvnimi sladkornimi glazurami. Te so poudarile ornamente in figuralne motive na medenjakih. Medenjaki niso imeli&#160; le okrasnega značaja ampak so bili vabljivi zlasti za mladino, ki si je z njimi ustvarila praznično obilje. Naslednjo razvojno stopnjo sladkarij na božičnih drevescih predstavljajo slikovito zaviti bomboni, še posebej čokoladni.</p><p>&#160;</p><p>Prof. dr. Janez Bogataj</p>