​​​

 

 

Z žlico po Sloveniji - Jajčni štruklji, Forflcova župa s češplji

Z žlico po Sloveniji - Jajčni štruklji, Forflcova župa s češplji


Datum izida:8.11.2018 23:00:00
Oblikovanje:Edi Berk
Motiv:Jajčni štruklji, forflcova župa s češplji
Tisk:Agencija za komercijalnu djelatnost d.o.o., Zagreb, Hrvaška
Izvedba:Štiribarvni ofset v poli po 16 znamk v sotisku (8 x 2 znamki)
Papir:Tullis Russell Chancellor Litho PVA RMS GUM, 102 g/m2
Velikost:
Zobčanje:Grebenasto 14 : 14
Ilustracija:
Fotografija:Tomo Jeseničnik
Pošta:
Poštna številka:

Z žlico po Sloveniji - Jajčni štruklji, Forflcova župa s češplji

<p><strong>Kaj je na krožniku Spodnje Savinjske in Šaleške doline, Celja in Laškega?</strong></p><p>V »Strategiji gastronomije Slovenije«, ki jo sestavlja 24 gastronomskih regij in čez 360 značilnih jedi, sta za regijo, navedeno v naslovu, navedeni dve značilni, okusni jedi. Najprej je to <em>mlečna forflcova župa s češplji, </em>ki je ena od inačic mlečnih juh, značilnih za celotno Štajersko in Prekmurje. Pripravljajo jo s svežimi ali posušenimi slivami ali češpljami. Nekatere gospodinje dodajajo tudi močnate zakuhe, kakršni so npr. <em>forflci, </em>to so testeni drobljenci ali trganci. </p><p>Druga značilna jed so <em>jajčni štruklji, </em>s katerimi dokazujemo, da je Slovenija dežela štrukljev. Poznamo jih s čez sto različnimi nadevi in v navedeni regiji so zelo značilni štruklji z jajčnim nadevom. Nadev sestavljajo poleg jajc še drobtine, kisla smetana in nasekljan zeleni peteršilj. Štruklje kuhajo v osoljeni vodi, po kuhanju jih zabelijo z ocvirki ali na maslu prepraženimi drobtinami, jedo jih s solato. Ta vrsta slanih štrukljev je danes prava poslastica, v preteklosti pa so bili ti štruklji ena od možnosti, da so si tudi revnejše družine lahko občasno ustvarile praznično omizje.</p><p>&#160;</p><p>Prof. dr. Janez Bogataj</p>