080 14 00
<p><strong>Kaj je na krožniku Spodnje Savinjske in Šaleške doline, Celja in Laškega?</strong></p><p>V »Strategiji gastronomije Slovenije«, ki jo sestavlja 24 gastronomskih regij in čez 360 značilnih jedi, sta za regijo, navedeno v naslovu, navedeni dve značilni, okusni jedi. Najprej je to <em>mlečna forflcova župa s češplji, </em>ki je ena od inačic mlečnih juh, značilnih za celotno Štajersko in Prekmurje. Pripravljajo jo s svežimi ali posušenimi slivami ali češpljami. Nekatere gospodinje dodajajo tudi močnate zakuhe, kakršni so npr. <em>forflci, </em>to so testeni drobljenci ali trganci. </p><p>Druga značilna jed so <em>jajčni štruklji, </em>s katerimi dokazujemo, da je Slovenija dežela štrukljev. Poznamo jih s čez sto različnimi nadevi in v navedeni regiji so zelo značilni štruklji z jajčnim nadevom. Nadev sestavljajo poleg jajc še drobtine, kisla smetana in nasekljan zeleni peteršilj. Štruklje kuhajo v osoljeni vodi, po kuhanju jih zabelijo z ocvirki ali na maslu prepraženimi drobtinami, jedo jih s solato. Ta vrsta slanih štrukljev je danes prava poslastica, v preteklosti pa so bili ti štruklji ena od možnosti, da so si tudi revnejše družine lahko občasno ustvarile praznično omizje.</p><p> </p><p>Prof. dr. Janez Bogataj</p>