​​​

 

 

Turizem - Goriška brda

Turizem - Goriška brda

0 €
Datum izida:24.3.2016 23:00:00
Oblikovanje:Edi Berk, Tomo Jeseničnik
Motiv:Goriška brda
Tisk:Agencija za komercijalnu djelatnost d.o.o., Zagreb, Hrvaška
Izvedba:Štiribarvni ofset v poli po 25 znamk
Papir:Tullis Russell Chancellor Litho PVA RMS GUM, 102 g/m2
Velikost:
Zobčanje:Grebenasto 14 : 14
Ilustracija:
Fotografija:Edi Berk, Tomo Jeseničnik
Pošta:
Poštna številka:

Turizem - Goriška brda

<p>Na kaj najprej pomislimo ob pojmu Goriška brda? Prav gotovo na izjemna vina in češnje, ki so temelj kulinarične razpoznavnosti tega dela Slovenije. Tu je seveda še paleta izjemnih kulinaričnih posebnosti, kot so npr. kruh križnik, bela, rumena in ajdova polenta, frtálje ali cvrče, kúhnje, toči, fuje, krodegini, šankanele, markandele, hubánca, štruklji wljkáva, šfojáda in znamenito vino rebula, ki ima »rojstni kraj« v Plešivem.</p><p>&#160;</p><p>Zmagovalna slovenska destinacija EDEN 2015 (European Destionation of Excellency), Goriška brda, je torej destinacija, kjer so glavni ter edini turistični motiv in vsebine ponudbe povezani izključno s kulinariko in gastronomijo. Tej usmeritvi sledijo tudi kulinarični dogodki in prireditve (npr. Praznik češenj, Praznik rebule), ki so v celoti vezani na jedi, vinsko trto in sadje. Tudi briška vinska cesta, ki je edina prava slovenska vinska cesta, izkazuje s svojo ponudbo izrazito povezanost vinske kulture s kulinariko. Povezanost prebivalcev Goriških brd z naravnim okoljem ustvarja paleto izjemnih, predvsem tudi zdravih okusov, ki sodijo v okvire mednarodne mediteranske diete. Turistom ponujajo posebne kulinarične in gastronomske programe, saj so to tiste vsebine, ki poleg pokrajinskih slikovitosti pritegnejo številne posameznike in skupine v Goriška brda.</p><p>&#160;</p><p>Prof. dr. Janez Bogataj</p>