​​​

 

 

Z žlico po Sloveniji

Z žlico po Sloveniji

0 €
Datum izida:5.11.2015 23:00:00
Oblikovanje:Edi Berk, Tomo Jeseničnik
Motiv:Idrijski žlikrofi z bakalco, šebreljski želodec
Tisk:Poštovni tiskárna cenin, Praha, Češka
Izvedba:Štiribarvni ofset v poli po 16 znamk v sotisku (8 x 2 znamki)
Papir:Tullis Russel Fluo litho, 105 g/m2
Velikost:
Zobčanje:Grebenasto 11 1/4 : 11 3/4
Ilustracija:
Fotografija:Edi Berk, Tomo Jeseničnik
Pošta:
Poštna številka:

Z žlico po Sloveniji

<font lang="JA" size="1" face="ApexNew-Book"><font lang="JA" size="1" face="ApexNew-Book"><p align="left"><strong>Šebreljski želodec</strong></p><p align="left">Ta vrhunski suhomesnati izdelek je dobil ime po kraju izdelovanja, t.j. po Šebreljah. Seveda ga izdelujejo na širšem območju Idrijskega in Cerkljanskega. Svinjski želodec nadevajo s kakovostnim svinjskim mesom in slanino, ki ima v nadevu le skromen delež. Posebnost okusa šebreljskega želodca omogočajo klimatski pogoji za njegovo sušenje, saj se na območju Šebreljske planote mešajo alpski in mediteranski vetrovi. K okusu pripeva tudi način zorenja med dvema deščicama in seveda</p><p align="left">kakovostne surovine. Po končanem sušenju dobi želodec značilno ovalno in ploščato obliko, njegov prerez pa je zelo mesnat. Šebreljski želodec velja za kalorično uravnotežen suhomesnati izdelek, ki je lahko gurmejska predjed ali samostojni narezek za različne vsakdanje in praznične priložnosti.</p><p>&#160;</p><p><strong>Idrijski žlikrofi z bakalco</strong>&#160;<b><font lang="JA" color="#febe57" size="2" face="ApexNew-Bold"><font lang="JA" color="#febe57" size="2" face="ApexNew-Bold"><font lang="JA" color="#febe57" size="2" face="ApexNew-Bold"></p></b></font></font></font><p align="left">Testeni žepki ali cmočki z nadevom iz krompirja, čebule, zaseke ali prekajene slanine, začimb in dišavnic (majaron, drobnjak, poper, sol) se imenujejo žlikrofi in so&#160;značilna jed za nekdanjo rudarsko Idrijo z rudnikom živega srebra in okolico. Ime te jedi izvira iz nemške besede Schlit(ck)krapfen, kar pomeni spolzek krapec. O izvoru teh okusnih žlikrofov je več domnev, vendar je med verjetnejšimi domneva, da izvirajo iz Transilvanije ali Sedmograške. Rudarske soproge, s katerimi so prišli&#160;žlikrofi v Idrijo, so jim v novem okolju dale značilno lokalno izvedbo, podobo in okus. Tudi krompir kot osnovno živilo za pripravo žlikrofov navaja k sklepu, da je to jed, ki se je razširila šele v 19. stoletju in postala zelo popularna. Idrijski žlikrofi so danes tudi v EU zaščitena jed kot zajamčena tradicionalna posebnost. Pripravljajo jih z značilno mesno omako ··bakalco·· iz koštrunovega ali zajčjega mesa. Ime omake je povezano z glagolom bakati, kar v lokalnem idrijskem narečju pomeni pomakati, npr. pomakati žlikrofe v omako. Postrežejo jih tudi kot samostojno zabeljeno jed z ocvirki, maslom ali kot prilogo k raznim mesnim omakam, kisli repi ali potresene z naribanim sirom. V počastitev te odlične jedi pripravijo vsako leto v Idriji tudi Festival idrijskih žlikrofov.</p><p>&#160;</p><p>Prof. dr. Janez Bogataj</p></font></font>