Sporočila za medije

Slovenski predstavnik Marjan Osvald izvoljen na položaj namestnika generalnega direktorja Mednarodnega urada Svetovne poštne zveze

Datum objave: 26.08.2021

Svetovalec poslovodstva na Pošti Slovenije za mednarodne odnose Marjan Osvald, ki je kot slovenski predstavnik s podporo Pošte Slovenije in Vlade Republike Slovenije kandidiral na včerajšnjih volitvah za namestnika generalnega direktorja Mednarodnega urada Svetovne poštne zveze v Abidžanu, glavnem mestu Slonokoščene obale, je bil s 86 glasovi izvoljen na ta položaj. Za generalnega direktorja je bil izvoljen Japonec Masahiko Metoki. Izvolitev slovenskega predstavnika na položaj namestnika generalnega direktorja Mednarodnega urada Svetovne poštne zveze je velik uspeh tako za slovenskega predstavnika in njegovo dosedanje delovanje v Pošti Slovenije in Svetovni poštni zvezi kot tudi na mednarodnem poštnem področju nasploh, hkrati pa njegov uspeh prispeva k ugledu Slovenije v svetu.

Marjan Osvald
Slovenski predstavnik Marjan Osvald na fotografiji desno, levo predstavnik Japonske Masahiko Metoki (Foto: Svetovna poštna zveza/UPU)

Marjan Osvald je prepoznaven, kompetenten in mednarodno uveljavljen in cenjen strokovnjak ter odličen poznavalec mednarodnega poštnega okolja. Že tretji mandat je izvoljen član upravnega odbora Združenja evropskih javnih poštnih operaterjev (PostEurop). Pred leti je bil ustanovni član Združenja mediteranskih poštnih operaterjev (Postal Union of Mediterranean), kjer je prav tako član upravnega odbora. Izvoljen je bil v 2. krogu volitev s 86 glasovi. Več na povezavi Marjan Osvald of Slovenia elected Deputy Director General of the UPU. Za položaj so poleg slovenskega predstavnika kandidirali predstavniki Kameruna, Argentine in Ukrajine. Funkcijo namestnika generalnega direktorja Mednarodnega urada Svetovne poštne zveze bo opravljal v obdobju od 2022 do 2025. Ob svoji izvolitvi se je Marjan Osvald zahvalil za izkazano zaupanje, pri čemer poudarja: »Zavzemal se bom za potrebne prilagoditve Svetovne poštne zveze razmeram na trgu, ob tem pa mora organizacija še naprej skrbeti za zagotavljanje univerzalne poštne storitve. Hkrati si bom prizadeval za transparentno in odgovorno vodenje organizacije ter etično poslovanje, s ciljem njenega še boljšega in učinkovitejšega delovanja«.

Začasni generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot ob njegovi izvolitvi poudarja: »V Pošti Slovenije smo vseskozi podpirali kandidaturo Marjana Osvalda za položaj namestnika generalnega direktorja Mednarodnega urada Svetovne poštne zveze, saj je bil glede na svoje izkušnje in mednarodno poznavanje poštnega okolja odličen kandidat za to mesto. Hkrati je njegov uspeh tudi uspeh Pošte Slovenije, ki s tem dokazuje, da ima v svojih vrstah zelo sposobne in uveljavljene strokovnjake, ki lahko posežejo tudi na najvišje položaje v mednarodnem okolju. Verjamem, da bo Marjan Osvald s svojim delom v Svetovni poštni zvezi prispeval k nadaljnjemu razvoju te druge najstarejše mednarodne organizacije na svetu, ki združuje več kot 700.000 pošt po svetu ter zagotavlja eno najbolj razvejanih svetovnih omrežij«.

Svetovna poštna zveza je bila ustanovljena leta 1874 v Švici in ima svoj sedež v Bernu. Njena naloga je koordiniranje poštnih politik in poštnih sistemov med 192 državami članicami. Leta 1948 je postala specializirana agencija Organizacije združenih narodov (OZN) in prispeva k razvoju politike in aktivnosti OZN, ki so direktno povezane s pospeševanjem socialnega in ekonomskega razvoja. Leta 1948 je postala specializirana agencija OZN. Prispeva k razvoju politike in aktivnosti OZN, ki so neposredno povezane s pospeševanjem socialnega in ekonomskega razvoja, ter sodeluje z ostalimi organizacijami v okviru OZN, kot so Mednarodna organizacija civilnega letalstva, Svetovna carinska organizacija, Mednarodna organizacija za standardizacijo, Mednarodna telekomunikacijska zveza, Mednarodna organizacija kriminalistične policije – Interpol, Svetovna banka, Mednarodni denarni sklad. Slovenija je članica Svetovne poštne zveze od leta 1992.


 
 
 
 
 

Kontakt za medije

pr@posta.si

Materiali za medije

  •  
  •  
  •  
Posita IPPS Moj Paket PS Logistika EPPS Intereuropa