Novice

Posebno priznanje za energetsko učinkovitost v prometu in logistiki

Datum objave: 21.09.2021

Skupina Pošta Slovenije je na 23. Dnevih energetikov, ki so na temo ENERGETSKA UČINKOVITOST NA VALU ZELENEGA OKREVANJA potekali v Portorožu, prejela posebno priznanje v kategoriji energetska učinkovitost v prometu in logistiki.

V Skupini Pošta Slovenije si že deset let prizadevamo skrbno upravljati okoljski odtis v skladu z našo strategijo energetske učinkovitosti na področju nepremičnin, opreme in voznega parka. Letno namenimo več milijonov evrov za investicije v projekte energetske učinkovitosti.

Prva do okolja prijazna vozila smo začeli uporabljati leta 2008, intenzivneje smo se elektrifikacije dostavne flote lotili leta 2017, danes pa je testiranje in uporaba do okolja prijaznih dostavnih vozil naša stalna praksa.

Imamo enega največjih voznih parkov, v katerem je prek 1.400 vozil in okrog 2.000 različnih dvokoles ter lahkih trikolesnikov in štirikolesnikov.
Na leto prevozimo okrog 36 milijonov kilometrov in porabimo 3,5 milijona litrov goriva.

Leta 2018 je bil delež električnih vozil slabe 4 odstotke, danes smo že presegli 10 odstotkov. Konkretno povečanje deleža električnih dostavnih vozil si obetamo prav zaradi zamenjave večine motornih dvokoles z električnimi dostavnimi vozili. Leto 2020 je bilo sploh prelomno, saj smo po vrsti testiranj kupili prvi električni dostavni kombi. Glede na pozitivne rezultate jih bo v bodoče v floti zagotovo še več. 

Naši cilji na področju mobilnosti do leta 2025 so:
-         znižanje porabe goriva za prevozna sredstva za 12 odstotkov glede na leto 2018,
-         povečanje deleža električnih vozil na 46 odstotkov do leta 2025,
-         znižanje ogljičnega odtisa za 14 odstotkov glede na leto 2018.

 
 
 
 
 

Kontakt za medije

pr@posta.si

Materiali za medije

  •  
  •  
  •  
Posita IPPS Moj Paket PS Logistika EPPS Intereuropa