Obvestila

Izmenjava poštnih pošiljk z Rusijo in Belorusijo

Datum objave: 08.03.2023

Zadnja posodobitev: 16.3.2023

Pri prenosu pošiljk v Rusijo in Belorusijo prihaja do zamud zaradi prekinitve transportnih poti. V Pošti Slovenije aktivno iščemo nove transportne poti, da bi minimizirali zamude. Pri pošiljanju pošiljk v omenjeni državi je potrebno navesti pravilno 6- ali 8-mestno HS tarifno številko, ki jo lahko določite s pomočjo seznama tarifnih številk.  Pošiljke brez tarifne številke oziroma z napačno tarifno številko bodo zavrnjene in vrnjene pošiljatelju na njegove stroške. 


Prva objava: 8.3.2023

Ukrajina:

Sprejem poštnih pošiljk za Ukrajino je omogočen, vendar je zaradi izrednih razmer v Ukrajini promet s poštnimi pošiljkami tam moten, na kriznih območjih pa ustavljen. Na seznamu dosegljivih  poštnih št. v Ukrajini preverite, kam lahko pošljete pošiljko.

Rusija:

Sprejem za Rusijo je omogočen le za poštne pošiljke v okviru univerzalne storitve.  Sankcije zoper Rusijo so še vedno v veljavi, zato prosimo, da ob pošiljanju upoštevate:

  • prepoved pošiljanja gotovine oz. bankovcev v katerikoli valuti, 
  • prepoved pošiljanja blaga, ki spada med t. i. luksuzno blago in katerega vrednost presega 300 EUR.

Za pošiljke, ki se pošiljajo v Rusijo je poleg vseh ostalih obveznih podatkov o vsebini pošiljke, obvezno potrebno navesti tudi pravilno 6 ali 8 mestno HS tarifno številko. Če ob sprejemu pošiljke za Rusijo pravilna 6 ali 8 mestna HS tarifna ne bo navedena, bo pošiljka s strani poštnega operaterja končne destinacije zavrnjena in vrnjena pošiljatelju.

Belorusija:

Prenos pisemskih pošiljk v Belorusijo deluje nemoteno, prepovedano pa je pošiljanje gotovine oz. bankovcev v katerikoli valuti in določenih vrst blaga.

Za pošiljke, ki se pošiljajo v Belorusijo je poleg vseh ostalih obveznih podatkov o vsebini pošiljke, obvezno potrebno navesti tudi pravilno 6 ali 8 mestno HS tarifno številko. Če ob sprejemu pošiljke za Belorusijo pravilna 6 ali 8 mestna HS tarifna ne bo navedena, bo pošiljka s strani poštnega operaterja končne destinacije zavrnjena in vrnjena pošiljatelju.

Več o veljavnih omejevalnih ukrepih lahko preberete na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve: Omejevalni ukrepi | GOV.SI.


 

Kontakt za medije

pr@posta.si

Materiali za medije

  •  
  •  
  •